Dönem: 22            Yasama Yılı: 4

 

TBMM  (S. Sayısı: 1133)

 

Türk Silâhlı Kuvvetleri Hasta Beslenme Kanunu Tasarısı ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler ile Millî Savunma

Komisyonları Raporları (1/573)

 

                               

T.C.

 

 

 

Başbakanlık

4/4/2003

 

Kanunlar ve Kararlar

 

 

Genel Müdürlüğü

 

 

Sayı : B.02.0.KKG/196-279/1474

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Önceki yasama döneminde hazırlanıp Başkanlığınıza sunulan ve İçtüzüğün 77 nci maddesi uyarınca hükümsüz sayılan ilişik listede adları belirtilen Kanun tasarılarının yenilenmesi BakanlarKurulunca uygun görülmüştür.

Gereğini arz ederim.

                        Recep Tayyip Erdoğan

                                       Başbakan

LİSTE

Esas No.                   Hükümsüz Sayılan Kanun Tasarılarının Adı :

1/379

Askerlik Kanunu Tasarısı

 

1/381

Harp Araç ve Gereçleri ile Silâh, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun Tasarısı

 

1/383

Savunma Sanayii Güvenliği Kanunu Tasarısı

 

1/386

Türk Silahlı Kuvvetleri Stratejik Hedef Planının Gerçekleştirilmesi Maksadıyla Gelecek Yıllara Sari Taahhütlere Girişme Yetkisi Verilmesi Hakkında Kanunun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

 

1/390

Türk Silahlı Kuvvetlerinde İlk Nasıp İstihkakına İlişkin Kanun Tasarısı

 

1/397

Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı

 

1/402

Türkiye Cumhuriyeti Ordusu Subay, Askerî Memur ve Muadilleriyle Astsubayların Giyeceğine Dair Kanunun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı

 

1/469

Sıtma ve Frengi İlaçları İçin Kanunun Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Tasarısı

 

1/553

Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

 

1/581

Memleket İçi Düşmana Karşı Silahlı Müdafaa Mükellefiyeti Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Tasarısı

 

1/602

Yedek Subaylar ve Yedek Askerî Memurlar Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

 

Esas No.

Hükümsüz Sayılan Kanun Tasarılarının Adı :

 

1/623

Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

 

1/820

Ateşli Silâhlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

 

1/863

Türk Silahlı Kuvvetleri Hasta Beslenme Kanunu Tasarısı

 

1/908

Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

 

1/920

Askerî Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

 

1/935

Türk Silahlı Kuvvetleri Stratejik Hedef Planının Gerçekleştirilmesi Maksadıyla Gelecek Yıllara Sari Taahhütlere Girişme Yetkisi Verilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

 

1/937

Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

 

1/953

İstiklâl Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Verilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

 

1/1010

Askerî Hâkimler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

 

1/1025

Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkında Kanunun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

 

1/1035

Bazı Askerî Hastanelere Döner Sermaye Tahsisine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı

 

1/1037

Meslekî Eğitim Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı

 

 

Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

 

 

 

 

 

T.C.

 

 

Başbakanlık

15/5/2001

 

Kanunlar ve Kararlar

 

 

Genel Müdürlüğü

 

 

Sayı : B.02.0.KKG.0.10/101-242/2392

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Millî Savunma Bakanlığınca hazırlanan ve Başkanlığınıza arzı Bakanlar Kurulunca 16/4/2001 tarihinde kararlaştırılan "Türk Silâhlı Kuvvetleri Hasta Beslenme Kanunu Tasarısı" ile gerekçesi ilişikte gönderilmiştir.

Gereğini arz ederim.

                                   Bülent Ecevit

                                       Başbakan

 

GENEL GEREKÇE

2615 sayılı Askerî Hastahaneler ile Hastahane Gibi Kullanılacak Revirlerde Hastaların Beslenme ve Bakımları Hakkında Kanun, 24/12/1934 tarihli ve 2888 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve bugüne kadar, 2 nci maddesine bir fıkra eklenmesi dışında hiçbir değişikliğe uğramamıştır.

1034 sayılı Askerî Nekahethane ve Sanatoryumlarda Bulunan ve Sevkedilenlere ve Harb Yaralılarının ve Tebdilhavalıların Sureti İaşelerine Dair Kanun ise, 31/5/1927 tarihli ve 598 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve 1928 yılında yapılan küçük bir oran ayarlaması dışında hiçbir değişikliğe uğramamıştır. Kanunda yer verilen istihkaklar bilimsel gelişme ve değişmeye uygun olmadığından, Türk Silâhlı Kuvvetlerine ait hiçbir hastahanede uygulanmamaktadır.

1034 sayılı Kanunun, uygulanabilirliğini yitirmesi, nekahethanelerin olmaması ve sanatoryumların sadece iç hastalıklarına yönelmesinden dolayı hasta beslenmesi ile ilgili ihtiyaçlara cevap veremediği değerlendirilmektedir.

Adı geçen kanunlarda, hasta beslenmesinde bir derecelenme mevcut olmadığından, hastalar, erbaş ve er iaşesi gibi standart beslenmekte, Kanunda yer verilmeyen yiyecek maddesinin verilebilmesi için, tabibin ayrıca belirleyeceği çeşit ve miktarda yiyecek maddesi ancak, hasta tabelasının baştabipçe tasdiki ve ita amirinin onayını müteakip verilebilmektedir.

Diğer taraftan, müteferrika cetvelinde yer verilen beyin, böbrek, karaciğer, kakao, kahve, kaymak, krema, paça gibi besinler, doktor ve diyetisyenlerce uygun görülmediği ve tedariki zor olduğundan müteferrika cetveli de uygulanamamaktadır.

Derecelerin kullanılmaması sonucu, bu derecelerden yararlanacak hastalar, ayrı rejim beslenmesine dahil edilmekte, bu durum ise mutfak, aşçı ve ilâve teçhizatı gerektirmektedir.

Hasta beslenme işlemlerinin  daha sağlıklı ve kaliteli bir hale getirilmesi  yanında bütçeye de % 40'a varan bir tasarruf sağlaması beklenen Kanun Tasarısı ile; yürürlükteki iki kanunun tek kanunda birleştirilmesi, sağlık hizmetlerinde görevin, uygun basamakta uzman kişilerce yapılması, teşhisten sonra hastanın beslenmesinin diyetisyence belirlenmesi, beslenmede gıda maddelerinin seçim yetkisinin doktor ve diyetisyene bırakılması, yataklı tedavi yerleri dışında da hasta beslenme işlemleri yapılarak hizmetin kapsamının genişletilmesi, diyetisyenlerin beslenmeye yönelik statülerinin hüküm altına alınması, tedavileri ayakta yapılan ve raporlarında belirtilen süre içerisinde beslenmeleri birlik ve kurumlarında devam edecek askerî öğrenci, erbaş ve erlerin beslenmelerinin bütçeye ek yük getirmeyecek şekilde düzenlenmesi, hasta beslenmesinin normal ve diyet olmak üzere ikiye bölünmesi ve diyet yemeklerinin değişebilirliğinin, kolay ancak standart hale getirilmesi, hastaya sıvı gereksinimi yanında moral açısından da katkı sağlayacağı değerlendirilen içeceğin öğün aralarında da verilmesi, hastalara taburcu olduklarında varacakları yere kadar, doktor onayı ve diyetisyen kontrolünde kumanya verilmesi amaçlanmaktadır.

Tasarı bu nedenlerle hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1. - Madde ile, bu Kanunun amacının Türk Silâhlı Kuvvetlerine ait yataklı tedavi yerlerinde tedavileri yapılan tüm hasta ve yaralıların, beslenmelerine yönelik gereksinimlerinin karşılanması olduğu belirtilmiştir.

Madde 2. - Türk Silâhlı Kuvvetleri bünyesinde sağlık hizmetlerini veren yerlerde, tedavileri yatılı olarak yapılan tüm hasta ve yaralıların beslenme gereksinimleri, 15.12.1934 tarihli ve 2615 sayılı Kanun uyarınca karşılanmaktadır.

Madde ile, bu Kanun kapsamında, tedavileri yatılı olarak yapılan tüm hasta ve yaralıların, hasta olmadığı halde süt emzirdiği bebeğinin tedavisine katkısının olacağı doktoru tarafından gerekli görülen annelerin, tedavilerinin yataklı kısmının tamamlanmasının ardından taburcu edilen veya ayakta muayene edilerek raporlarında belirtilen süre içerisinde istirahat ve tedavilerine ilaçlı veya ilaçsız olarak birlik ve kurumlarında devam edilmesine karar verilen askerî öğrenci, erbaş ve erlerin beslenme gereksinimlerinin karşılanmasına imkân sağlanmaktadır.

Madde 3. - Madde ile, bu Kanunda geçen bazı ifadeler tanımlanmaktadır.

Madde 4. - Madde ile, hastanın beslenme şekline doktorun, besin maddelerinin seçimi ve öğünlerine diyetisyenin karar vermesi, hasta beslenmesinde tıbbî sorumluluktan ötürü beslenemeyecek durumdaki hastalara doktorun onayı ile yemek verilmeyeceği, normal hasta beslenmesinde, er beslenmesinde olduğu gibi günlük istihkak tutarını aşmamak kaydıyla yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak her türlü besin maddesinin verilebilmesi amaçlanmaktadır.

Diğer taraftan diyet yemeği alacak hastalara, doktorun önerisi doğrultusunda diyetisyenin belirleyeceği ilkelere göre, depo ve bütçe imkânları içinde her türlü besin maddesinin sınırlanmadan ve gruplandırılarak verilmesi, işgücü ve verimliliğin artırılması için de diyet yemeklerin planlanmasında, normal yemek listelerinden mümkün olduğu ölçüde yararlanılması hüküm altına alınmaktadır.

Bunun yanı sıra, bütün gereksinimlerinin Devlet tarafından karşılanması hüküm altına alınmış olan askerî öğrenci, erbaş ve erlerden, yatarak tedavileri tamamlandıktan sonra, nekahet dönemlerini veya muayene edildikten sonraki ilaçlı tedavilerini birliklerinde geçireceklerin de, beslenmelerinin ne şekilde olacağına açıklık getirilmiş, hava değişimine gönderilen veya birliğine katılması için taburcu edilen askerî öğrenci, erbaş ve erlere yol süresine bağlı olarak kumanya verilmesi öngörülmüştür.

Madde 5. - Madde ile, hasta beslenmesi, normal ve diyet olmak üzere ikiye ayrılarak, beslenme sisteminin kolaylaştırılması, sürekli gelişen bilim ve teknolojiye uyumlu olarak değişebilmesi ve sistemin kendini sürekli yenilemesi amaçlanmaktadır.

Diyet yemeği ile tedavisi sürdürülen hastaların beslenmelerinin kontrol altında olması nedeniyle normal yemek alanlara, ara öğün yerine ara içecek veya meyve verilerek, hasta moralinin yükseltilmesi ve sıvı, vitamin ve posa ihtiyaçlarının karşılanması öngörülmektedir. Diğer taraftan, yeterli ve dengeli beslenmek için günlük olarak hasta beslenmesinde kullanılacak besin grupları bilimsel bir temele bağlanmış ve günümüz teknolojisi ile uyumlu hale getirilmiştir.

Madde 6. - Madde ile, bu Kanunun uygulanmasına ilişkin esasların, günlük istihkak tutarının belirlenmesinde kullanılacak besin maddelerinin cins ve tutarlarının, hasta beslenmesinin ihaleye verilmesi durumunda yüklenici firmalar ve idare tarafından verilecek yemek hizmetlerine yönelik ilkelerin, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde, Sağlık Bakanlığı ve Sayıştayın da görüşleri alınarak, Millî Savunma ve İçişleri bakanlıkları tarafından müştereken yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenmesi öngörülmektedir.

Madde 7. - Madde ile, 19.5.1927 tarihli ve 1034 sayılı Askerî Nekahethane ve Sanatoryumlarda Bulunan ve Sevkedilenlere ve Harb Yaralılarının ve Tebdilhavalıların Sureti İaşelerine Dair Kanun ile 15.12.1934 tarihli ve 2615 sayılı Askerî Hastahaneler ile Hastahane Gibi Kullanılacak Revirlerde Hastaların Beslenme ve Bakımları Hakkında Kanunun yürürlükten kaldırılması öngörülmektedir.

Madde 8. - Yürürlük maddesidir.

Madde 9. - Yürütme maddesidir.

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Raporu

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi

 

 

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler

 

 

Komisyonu

18/2/2005

 

Esas No.: 1/573

 

 

Karar No.: 11

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Millî Savunma Bakanlığınca hazırlanarak Bakanlar Kurulunca, 4/4/2003 tarihinde Başkanlığınıza sunulan, "Türk Silahlı Kuvvetleri Hasta Beslenme Kanunu Tasarısı", Başkanlığınızca 15/4/2003 tarihinde esas komisyon olarak Millî Savunma Komisyonuna, tali komisyon olarak da Komisyonumuza havale edilmiş ve Komisyonumuz, 15/2/2005 tarihli onuncu toplantısında, Millî Savunma, Maliye, Sağlık ve Adalet bakanlıkları temsilcilerinin de katılımıyla Tasarıyı inceleyip görüşmüştür.

Tasarı ile askeri yataklı tedavi kurumlarında yapılan tedavilerde, hastaların beslenmeleri, gereksinimlere uygun olarak belirli esas ve usullere bağlanmaktadır.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandıktan sonra Tasarının tümü ile genel gerekçesi benimsenmiş ve maddelerinin görüşülmesine geçilmesi kararlaştırılmıştır.

Tasarının 3 üncü maddesi üzerinde bir önerge verilmiştir. Tasarının 3 üncü maddesi tanımlara ilişkindir. Maddenin (c) bendinde ara öğün tanımlanmıştır. Tanıma göre, sıcak veya soğuk içecekler ile taze meyveler ara öğünde verilecek olan besinlerdir. Komisyon üyelerimiz bisküvi gibi yiyeceklerin de ara öğünlerde verilmesini olanaklı kılmak için maddeye "yiyecek" ibaresinin eklenmesini önermişlerdir. Bu amaçla verilen önerge Komisyonumuzca kabul edilmiş ve 3 üncü madde önergede öngörülen değişiklikle birlikte kabul edilmiştir.

Tasarının 4 üncü maddesine ilişkin olarak Komisyonumuzda iki önerge verilmiştir. 4 üncü madde hastaya verilecek besinlerin seçimi, çeşitleri, miktarları, hazırlama şekilleri ve öğün sayılarının kim tarafından belirleneceğini düzenlemektedir. Maddeye göre bu husustaki yetki diyetisyenlere aittir. Diyetisyenler olmadığında bu görev doktorlar tarafından yapılacaktır. Önergelerden birincisi, diyetisyenlere karar vermeden önce doktorların görüşünü alma zorunluluğu getirmektedir. Önergede ayrıca, diyetisyen bulunmadığında, doktorun yetkili olduğuna ilişkin hüküm madde metninden çıkarılmaktadır. Komisyonumuz, hastadan sorumlu olan kişinin doktor olduğu ve diyetisyenin doktora görüş sormasının işin doğası gereği zorunlu olduğu düşüncesinden hareketle önergeyi kabul etmiştir. Komisyonumuzun bazı üyeleri ise diyetisyenlerin bu tür bir görüş sormasının formalitelere yol açacağı; hastaların, doktordan görüş alınıncaya kadar beslenemeyecekleri ve bu durumun sıkıntılı sonuçlara yol açacağı gerekçesiyle, doktordan görüş alma zorunluluğuna karşı çıkmışlardır. Bu üyelerimiz, sadece, diyetisyen bulunmadığında doktorun yetkili olduğuna ilişkin hükmün madde metninden çıkarılmasıyla yetinilmesi gerektiğini ileri sürmüşler ve bu amaçla bir önerge  vermişlerdir. Bu önerge Komisyonumuzca reddedilmiştir. Madde ilk önergede öngörülen değişiklikle birlikte kabul edilmiştir.

Tasarının 5 inci maddesine ilişkin olarak iki önerge verilmiştir. Önergelerden birincisi 3 üncü maddede yapılan değişikliğe paralel olarak maddeye "yiyecek" ibaresini eklemektedir. İkinci önerge, maddedeki arıtma cihazı kullanarak temiz su elde edilmesine yönelik dördüncü fıkra hükmüne ilişkindir. Fıkraya göre, temiz su bulunmadığı durumlarda arıtma cihazları kullanılabilecektir. Komisyonumuzdaki görüşmeler sırasında, arıtma cihazıyla elde edilen suyun çeşitli mineralleri yok ettiği ve hastalara verilmesinin sakıncalı olduğu ifade edilmiştir. Komisyon üyelerimiz, suyun dezenfekte edilmesinin önemli olduğunu ve bunun çeşitli yöntemleri bulunduğunu ifade etmişlerdir. Verilen önergeyle arıtma cihazı kullanımına ilişkin hüküm fıkra metninden çıkarılmakta ve fıkraya, temiz suyun uygun yöntemlerle elde edileceğine ilişkin genel bir hüküm eklenmektedir. Her iki önerge de Komisyonumuzca kabul edilmiş ve madde önergede öngörülen değişikliklerle birlikte kabul edilmiştir.

Tasarı üzerinde verilen son önerge, 6 ncı maddeye ilişkindir. 6 ncı madde yönetmeliğe ilişkindir. Maddeye göre yönetmelik, Sağlık Bakanlığı ile Sayıştayın da görüşü alınarak Millî Savunma ve İçişleri bakanlıklarınca hazırlanacaktır. Komisyonumuz, yönetmeliğin hazırlanmasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığının görüşünün de alınması gerektiği düşüncesiyle, maddeye bu bakanlığın da eklenmesini öngören bir önergeyi kabul etmiştir. Madde, önergede öngörülen değişiklikle birlikte kabul edilmiştir.

Tasarının 1, 2, 7 ve yürürlük ve yürütmeye ilişkin 8 ve 9 uncu maddeleri Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

Raporumuz, Millî Savunma Komisyonuna sunulmak üzere arz olunur.

 

 

Başkan

Başkanvekili

Sözcü

 

Cevdet Erdöl

Nevzat Doğan

Sabri Varan

 

Trabzon

Kocaeli

Gümüşhane

 

Kâtip

Üye

Üye

 

Mehmet Kılıç

Mehmet Kerim Yıldız

Muzaffer R. Kurtulmuşoğlu

 

Konya

Ağrı

Ankara

 

Üye

Üye

Üye

 

Bayram Meral

Remziye Öztoprak

Osman Akman

 

Ankara

Ankara

Antalya

 

Üye

Üye

Üye

 

Şerif Birinç

İrfan Rıza Yazıcıoğlu

İzzet Çetin

 

Bursa

Diyarbakır

Kocaeli

 

Üye

Üye

Üye

 

Hüseyin Tanrıverdi

Mahmut Duyan

Ali Arslan

 

Manisa

Mardin

Muğla

 

 

Üye

 

 

 

Medeni Yılmaz

 

 

 

Muş

 

 

 

SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONUNUN KABUL ETTİĞİ METİN

TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ HASTA BESLENME KANUNU TASARISI

MADDE 1.- Tasarının 1 inci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE 2.- Tasarının 2 nci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

Tanımlar

MADDE 3.- Bu Kanunda geçen deyimlerden;

a) Normal yemek  : Hastanın günlük kalori ve besin ögeleri gereksinimini karşılamak amacı ile üç öğün olarak verilen yiyecek ve içecekleri,

b) Diyet yemeği : Hastanın tıbbi zorunluluktan veya tedavisi gereği besin ögelerinden bir veya birkaçının miktarındaki azaltma ve çoğaltmaları öngören ve bunlara bağlı olarak besin maddelerinin çeşitleri, miktarları, hazırlanışları ile öğün sayısı ve zamanının normal yemekten farklı olduğu yiyecek ve içecekleri,

c) Ara öğün  : Beslenmeleri normal yemek olarak yapılan hastalara günlük sıvı gereksinimlerinin, vitamin ve posa ihtiyaçlarının bir bölümünü karşılamak ve moral vermek için öğün aralarında verilecek sıcak veya soğuk içecekleri ve her türlü meyve ve yiyeceği,

d) Yataklı tedavi yerleri : Türk Silahlı Kuvvetlerinin sağlık hizmetlerini yürüten kurum veya kuruluşlardan; hasta veya yaralıların yatırılarak tedavisini sağlayacak nitelikte olan kıta tabiplikleri, revirler, dispanserler, seyyar, çevre, merkez ve özel dal hastaneleri ile ilmi ve tıbbi merkezleri,

ifade eder.

Görev, yetki ve sorumluluklar

MADDE 4.- Hastanın, kontrolü ve biyokimyasal bulguları doğrultusunda, normal veya diyet yemeği verilerek beslenmesine doktoru, tedaviye uygun besin maddelerinin seçimi, çeşitleri ve miktarları, hazırlama şekilleri ile öğün sayılarına doktorunun görüşünü de alarak diyetisyen karar verir.

Doktorun onayı ile, tıbben beslenecek durumda olmayan veya tedavisi gereği beslenmemesi gereken hastalara besin maddeleri verilmez.

Normal hasta yemek listesi, günlük istihkak tutarı içerisinde kalmak koşuluyla, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak her türlü besin maddeleri, depo veya bütçe imkanları göz önüne alınarak diyetisyen tarafından belirlenir.

Diyet yemeği alacak hastalara, diyetisyenin uygun göreceği miktar ve sıklıkta, depo veya bütçe imkanları doğrultusunda her türlü yiyecek maddesi, sınırlamaya tabi olmadan gruplandırılarak ve normal yemek listelerinden de azami ölçüde yararlanılarak verilir.

Yatarak tedavileri tamamlandıktan sonra nekahet dönemlerini veya muayene edildikten sonraki ilaçlı tedavilerini birlik veya kurumlarında geçirecek askeri öğrenci, erbaş ve erlerin beslenmelerinin nasıl olacağı ve süresi, doktor tarafından taburcu belgesi veya raporda belirtilir. Bu tür hastaların beslenmeleri, hastanın birlik veya kurumuna ait imkanlar da göz önüne alınarak diyetisyen tarafından belirlenecek kriterlere göre yapılır. Ayrıca askeri öğrenci, er ve erbaşlardan taburcu olanlara, gerekli görüldüğünde birliğine veya varacağı yere bağlı olarak uygun cins ve miktarda kumanya verilir.

Beslenme yöntemi

MADDE 5.- Hasta beslenmesinde normal yemek ve diyet yemeği olmak üzere iki yöntem uygulanır.

Normal yemek verilerek tedavisi sürdürülen hastalara ayrıca öğün aralarında yiyecek, içecek ve taze meyve verilir. Normal yemeğin günlük istihkak miktarlarını oluşturan besin maddeleri ; et, yumurta, kuru baklagiller; süt ve süt ürünleri; taze sebze ve meyveler; ekmek ve tahıllardan oluşan gruplar ile yağ, şeker, tatlılar, çeşni vericiler ve çaylardan seçilir.

Normal hasta yemek listesinde, günlük istihkak tutarının altında kalan parasal değerler gösterilir ve söz konusu bakiyeler gerektiğinde yıl sonunda aşım yaratmayacak şekilde diğer günlerdeki yemek listelerinin oluşturulmasında kullanılabilir.

İçme suyunun uygun bulunmadığı bölgelerdeki hastanelerde yemek pişirme ve hastaların içme suyu gereksinimi, uygun yöntemlerle karşılanır.

Beslenme hizmetinin, bu amaçla personel istihdam edilmemesi ve ödeneğin olması kaydıyla ihale yoluyla temin edilmesi halinde; yönetmelikte belirtilen normal yemek istihkak tutarına pişirme, temizlik ve dağıtım giderleri gibi satın alınacak hizmetin kapsamına bağlı olarak diğer girdilerin bedelleri de eklenir. Bu girdilerin neler olduğu ve ne şekilde hesaplanacağına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

Yönetmelik

MADDE 6.- Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin esaslar, normal yemeğin günlük istihkak tutarının belirlenmesinde parametre olarak kullanılacak olan besin maddelerinin cins ve miktarları, beslenme hizmetinin kurumun dışında yapılması veya yüklenici firmalar yahut idare tarafından verilecek yemek hizmetlerine yönelik ilkeler, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sayıştayın da görüşü alınarak Milli Savunma ve İçişleri bakanlıklarınca , bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde çıkartılacak bir yönetmelikle düzenlenir.

MADDE 7.- Tasarının 7 nci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE 8.- Tasarının 8 inci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE 9.- Tasarının 9 uncu maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.


Millî Savunma Komisyonu Raporu

                       

Türkiye Büyük Millet Meclisi

 

 

 

Millî Savunma Komisyonu

27/3/2006

 

Esas No.: 1/573

 

 

Karar No.: 36

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Millî Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanarak, Bakanlar Kurulunca 21 inci yasama döneminde Başkanlığınıza sunulan  ancak görüşülemeyerek hükümsüz  kalan, Bakanlar Kurulunca yenilenerek 4/4/2003 tarihinde Başkanlığınıza sunulan ve Başkanlığınızca 15/4/2003 tarihinde tali komisyon olarak Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonuna, esas komisyon olarak Komisyonumuza havale edilen,  (1/573) esas numaralı " Türk Silahlı Kuvvetleri Hasta Beslenme Kanunu Tasarısı", Komisyonumuzun 22/3/2006 tarihinde yapmış olduğu 21 inci birleşiminde, Hükümeti temsilen Millî Savunma, Sağlık, Adalet ve Maliye bakanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığı ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi  temsilcilerinin  de katılımlarıyla incelenip, görüşülmüştür.

Tasarı ve gerekçesi incelendiğinde;

-Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde sağlık hizmeti veren yerlerde, tedavileri yatılı olarak yapılan tüm hasta ve yaralıların beslenme gereksinimlerinin, 1927 tarihli ve 1034 sayılı "Askeri Nekahethane ve Senatoryumlarda Bulunan ve Sevkedilenlere ve Harb Yaralılarının ve Tebdilhavalıların Sureti İaşelerine Dair Kanun" ile 1934 tarihli ve 2615 sayılı "Askeri Hastahaneler ile Hastahane Gibi Kullanılacak Revirlerde Hastaların Beslenme ve Bakımları Hakkında Kanun"  marifetiyle sürdürülmeye çalışıldığı,

Tasarı ve gerekçesi incelendiğinde;

- 1034 sayılı Kanunda yer verilen istihkakların bilimsel gelişme ve değişmelere uygun olmadığı ve bu nedenle uygulanamadığı,  nekahethanelerin olmaması ve senatoryumların sadece iç hastalıklarına yönelmesi nedeniyle hasta beslenmesi ile ilgili ihtiyaçlara cevap veremediği,

- Söz konusu kanunlarda hastaların beslenmesinde bir derecelendirmenin bulunmaması nedeniyle hastaların, erbaş ve er iaşesi gibi standart beslenmek durumunda olduğu,

- Kanunda yer verilmeyen bir yiyecek maddesinin hastaya verilebilmesi için doktorun ayrıca belirteceği yiyecek maddesinin, ancak hasta tabelasının baştabip ve ita amirinin onayının alınmasının ardından verilebildiği,

- Tasarının yasalaşması ile hasta beslenme işlemlerinin daha sağlıklı ve kaliteli hale getirilmesinin yanı sıra bütçe açısından da tasarruf sağlanmasının beklendiği,

- Yürürlükteki iki kanunun tek bir kanunda birleştirilmesinin, teşhisten sonra  hastanın beslenmesinin doktor ve diyetisyenlerce belirlenmesi, diyetisyenlerin beslenmeye yönelik statülerinin hüküm altına alınması gibi önemli  yararlar sağlayacağı,

görülmektedir.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerinin ardından, Tasarı ve gerekçesi Komisyonumuzca da uygun görülerek  maddelerine geçilmesine karar verilmiştir.

Maddelerin görüşülmesinin sonucunda Tasarının; 3, 4, 5 ve 6 ncı maddeleri tali komisyon olan  Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edildiği şekilde ve 1, 2, 7 ile yürürlük ve yürütmeye ilişkin 8 ve 9 uncu maddeleri ise aynen kabul edilmiştir.

Tasarının tümü kanun yapım tekniği ve Türk dil yazım kurallarına uygun olarak redaksiyona tâbi tutulmak suretiyle yeniden düzenlenmiştir.

Raporumuz, Genel Kurulun onayına sunulmak üzere Yüksek Başkanlığa saygı ile arz olunur.

 

                       

Başkan

Başkanvekili

Sözcü

 

 

 

Cengiz Kaptanoğlu

Yüksel Çavuşoğlu

Ziyattin Yağcı

 

 

İstanbul

Karaman

Adana

 

 

Kâtip

Üye

Üye

 

 

Mehmet Asım Kulak

Recep Garip

A. İsmet Çanakcı

 

 

Bartın

Adana

Ankara

 

 

Üye

Üye

Üye

 

 

İsmail Değerli

Ensar Öğüt

Esat Canan

 

 

Ankara

Ardahan

Hakkâri

 

 

Üye

Üye

Üye

 

 

Hasan Bilir

Muharrem Eskiyapan

Vahit Erdem

 

 

Karabük

Kayseri

Kırıkkale

 

 

Üye

Üye

Üye

 

 

Halil Tiryaki

Murat Yılmazer

M. Sefa Sirmen

 

 

Kırıkkale

Kırıkkale

Kocaeli

 

 

Üye

 

Üye

 

 

İsmail Bilen

 

Hüseyin Özcan

 

 

Manisa

 

Mersin

 


HÜKÜMETİN TEKLİF ETTİĞİ METİN

 

TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ HASTA

BESLENME KANUNU TASARISI

Amaç

MADDE 1. - Bu Kanunun amacı, Türk Silâhlı Kuvvetlerine ait yataklı tedavi yerlerinde, tedavileri yapılan tüm hasta ve yaralıların beslenme gereksinimlerinin karşılanması ile ilgili esas ve usulleri belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2. - Bu Kanun, Türk Silâhlı Kuvvetlerine ait yataklı tedavi yerlerinde;

a) Tedavileri yatılı olarak yapılan hasta ve yaralılar ile anne sütü ile beslenmesi gereken bebeklerin annelerinin,

b) Taburcu edilen veya muayene edilerek raporlarında belirtilen süre içerisinde istirahat ve tedavilerine birlik ve kurumlarında devam edilecek olan askerî öğrenci, erbaş ve erlerin,

Doktorun gerekli görmesi durumunda tedavilerine katkı sağlayacak beslenme gereksinimlerinin karşılanmasını kapsar.

Tanımlar

MADDE 3. - Bu Kanunda geçen deyimlerden;

a) Normal yemek : Hastanın günlük kalori ve besin ögeleri gereksinimini karşılamak amacı ile üç öğün olarak verilen yiyecek ve içecekleri,

b) Diyet yemeği : Hastanın tıbbî zorunluluktan veya tedavisi gereği besin ögelerinden bir veya birkaçının miktarındaki azaltma ve çoğaltmaları öngören ve bunlara bağlı olarak besin maddelerinin çeşitleri, miktarları, hazırlanışları ile öğün sayısı ve zamanının normal yemekten farklı olduğu yiyecek ve içecekleri,

c) Ara öğün : Beslenmeleri normal yemek olarak yapılan hastalara günlük sıvı gereksinimlerinin, vitamin ve posa ihtiyaçlarının bir bölümünü karşılamak ve moral vermek için öğün aralarında verilecek sıcak veya soğuk içecekleri ve taze meyveleri,

d) Yataklı tedavi yerleri : Türk Silâhlı Kuvvetlerinin sağlık hizmetlerini yürüten kurum veya kuruluşlardan; hasta veya yaralıların yatırılarak tedavisini sağlayacak nitelikte olan kıta tabiplikleri, revirler, dispanserler, seyyar, çevre, merkez ve özel dal hastahaneleri ile ilmî ve tıbbî merkezleri,

İfade eder.

Görev, yetki ve sorumluluklar

MADDE 4. - Hastanın, kontrolü ve biyokimyasal bulguları doğrultusunda, normal veya diyet yemeği verilerek beslenmesine doktoru, tedaviye uygun besin maddelerinin seçimi, çeşitleri ve miktarları, hazırlama şekilleri ile öğün sayılarına ise diyetisyen karar verir. Diyetisyenlerin olmadığı durumlarda bu görev doktorlar tarafından yapılır.

Doktorunun onayı ile, tıbben beslenecek durumda olmayan veya tedavisi gereği beslenmemesi gereken hastalara besin maddeleri verilmez.

Normal hasta yemek listesi, günlük istihkak tutarı içerisinde kalmak koşuluyla, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak her türlü besin maddeleri, depo veya bütçe imkânları göz önüne alınarak diyetisyen tarafından belirlenir.

Diyet yemeği alacak hastalara, diyetisyenin uygun göreceği miktar ve sıklıkta, depo veya bütçe imkânları doğrultusunda her türlü yiyecek maddesi, sınırlamaya tâbi olmadan gruplandırılarak ve normal yemek listelerinden de azamî ölçüde yararlanılarak verilir.

Yatarak tedavileri tamamlandıktan sonra nekahet dönemlerini veya muayene edildikten sonraki ilaçlı tedavilerini birlik veya kurumlarında geçirecek askerî öğrenci, erbaş ve erlerin beslenmelerinin nasıl olacağı ve süresi, doktor tarafından taburcu belgesi veya raporda belirtilir. Bu tür hastaların beslenmeleri, hastanın birlik veya kurumuna ait imkânlar da göz önüne alınarak diyetisyen tarafından belirlenecek kriterlere göre yapılır. Ayrıca askerî öğrenci, er ve erbaşlardan taburcu olanlara, gerekli görüldüğünde birliğine veya varacağı yere bağlı olarak uygun görülen cins ve miktarda kumanya verilir.

Beslenme yöntemi

MADDE 5. - Hasta beslenmesinde normal yemek ve diyet yemeği olmak üzere iki yöntem uygulanır.

Normal yemek verilerek tedavisi sürdürülen hastalara ayrıca öğün aralarında içecek ve taze meyve verilir. Normal yemeğin günlük istihkak miktarlarını oluşturan besin maddeleri; et, yumurta, kuru baklagiller; süt ve süt ürünleri; taze sebze ve meyveler; ekmek ve tahıllardan oluşan gruplar ile yağ, şeker, tatlılar, çeşni vericiler ve çaylardan seçilir.

Normal hasta yemek listesinde, günlük istihkak tutarının altında kalan parasal değerler gösterilir ve söz konusu bakiyeler gerektiğinde yıl sonunda aşım yaratmayacak şekilde diğer günlerdeki yemek listelerinin oluşturulmasında kullanılabilir.

İçme suyunun uygun bulunmadığı bölgelerdeki hastahanelerde yemek pişirme ve hastaların içme suyu gereksinimi, su arıtma yöntemi ile karşılanır ve bu amaçla yeteri kadar su arıtma cihazı tesis edilir.

Beslenme hizmetinin, bu amaçla personel istihdam edilmemesi ve ödeneğin olması kaydıyla ihale yoluyla temin edilmesi halinde; yönetmelikte belirtilen normal yemek istihkak tutarına pişirme, temizlik ve dağıtım giderleri gibi satın alınacak hizmetin kapsamına bağlı olarak, diğer girdilerin bedelleri de eklenir. Bu girdilerin neler olduğu ve ne şekilde hesaplanacağına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

Yönetmelik

MADDE 6. - Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin esaslar, normal yemeğin günlük istihkak tutarının belirlenmesinde parametre olarak kullanılacak olan besin maddelerinin cins ve miktarları, beslenme hizmetinin kurumun dışında yapılması veya yüklenici firmalar yahut idare tarafından verilecek yemek hizmetlerine yönelik ilkeler, Sağlık Bakanlığı ile Sayıştayın da görüşü alınarak Millî Savunma ve İçişleri bakanlıklarınca, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde çıkartılacak bir yönetmelikle düzenlenir.

 

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

MADDE 7. - 19/5/1927 tarihli ve 1034 sayılı Askerî Nekahethane ve Sanatoryumlarda Bulunan ve Sevkedilenlere ve Harb Yaralılarının ve Tebdilhavalıların Sureti İaşelerine Dair Kanun ile 15/12/1934 tarihli ve 2615 sayılı Askerî Hastahaneler ile Hastahane Gibi Kullanılacak Revirlerde Hastaların Beslenme ve Bakımları Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.


Yürürlük

MADDE 8. - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 9. - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

MİLLÎ SAVUNMA KOMİSYONUNUN

KABUL ETTİĞİ METİN

TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ HASTA

BESLENME KANUNU TASARISI

Amaç

MADDE 1.- (1) Bu Kanunun amacı; Türk Silâhlı Kuvvetlerine ait yataklı tedavi yerlerinde, tedavileri yapılan tüm hasta ve yaralıların beslenme gereksinimlerinin karşılanması ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2.- (1) Bu Kanun, Türk Silâhlı Kuvvetlerine ait yataklı tedavi yerlerinde;

a) Tedavileri yatılı olarak yapılan hasta ve yaralılar ile anne sütü ile beslenmesi gereken bebeklerin annelerinin,

b) Taburcu edilen veya muayene edilerek raporlarında belirtilen süre içinde istirahat ve tedavilerine birlik ve kurumlarında devam edilecek olan askerî öğrenci, erbaş ve erlerin,

doktorun gerekli görmesi durumunda tedavilerine katkı sağlayacak beslenme gereksinimlerinin karşılanmasını kapsar.

Tanımlar

MADDE 3.- (1) Bu Kanunda geçen;

a) Normal yemek  : Hastanın günlük kalori ve besin ögeleri gereksinimini karşılamak amacı ile üç öğün olarak verilen yiyecek ve içecekleri,

b) Diyet yemeği : Hastanın tıbbî zorunluluktan veya tedavisi gereği besin ögelerinden bir veya birkaçının miktarındaki azaltma ve çoğaltmaları öngören ve bunlara bağlı olarak besin maddelerinin çeşitleri, miktarı, hazırlanışları ile öğün sayısı ve zamanının normal yemekten farklı olduğu yiyecek ve içecekleri,

c) Ara öğün  : Beslenmeleri normal yemek olarak yapılan hastalara günlük sıvı gereksinimlerinin, vitamin ve posa ihtiyaçlarının bir bölümünü karşılamak ve moral vermek için öğün aralarında verilecek sıcak veya soğuk içecekler ile her türlü meyve ve yiyeceği,

ç) Yataklı tedavi yerleri : Türk Silâhlı Kuvvetlerinin sağlık hizmetlerini yürüten kurum veya kuruluşlardan, hasta veya yaralıların yatırılarak tedavisini sağlayacak nitelikte olan kıta tabiplikleri, revirler, dispanserler, seyyar, çevre, merkez ve özel dal hastaneleri ile ilmî ve tıbbî merkezleri,

ifade eder.

Görev, yetki ve sorumluluklar

MADDE 4.- (1) Hastanın, kontrolü ve biyokimyasal bulguları doğrultusunda, normal veya diyet yemeği verilerek beslenmesine doktoru, tedaviye uygun besin maddelerinin seçimi, çeşitleri ve miktarı, hazırlama şekilleri ile öğün sayılarına doktorunun görüşünü de alarak diyetisyen karar verir.

(2) Doktorun onayı ile tıbben beslenecek durumda olmayan veya tedavisi gereği beslenmemesi gereken hastalara besin maddeleri verilmez.

(3) Normal hasta yemek listesi, günlük istihkak tutarı içinde kalmak koşuluyla, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak her türlü besin maddeleri, depo veya bütçe imkanları göz önüne alınarak diyetisyen tarafından belirlenir.

(4) Diyet yemeği alacak hastalara, diyetisyenin uygun göreceği miktar ve sıklıkta, depo veya bütçe imkanları doğrultusunda her türlü yiyecek maddesi, sınırlamaya tâbi olmadan gruplandırılarak ve normal yemek listelerinden de azamî ölçüde yararlanılarak verilir.

(5) Yatarak tedavileri tamamlandıktan sonra nekahet dönemlerini veya muayene edildikten sonraki ilaçlı tedavilerini birlik veya kurumlarında geçirerek askerî öğrenci, erbaş ve erlerin beslenmelerinin nasıl olacağı ve süresi, doktor tarafından taburcu belgesi veya raporda belirtilir. Bu tür hastaların beslenmeleri, hastanın birlik veya kurumuna ait imkânlar da göz önüne alınarak diyetisyen tarafından belirlenecek kriterlere göre yapılır. Ayrıca askerî öğrenci, er ve erbaşlardan taburcu olanlara, gerekli görüldüğünde, birliğine veya varacağı yere bağlı olarak uygun cins ve miktarda kumanya verilir.

Beslenme yöntemi

MADDE 5.- (1) Hasta beslenmesinde normal yemek ve diyet yemeği olmak üzere iki yöntem uygulanır.

(2) Normal yemek verilerek tedavisi sürdürülen hastalara ayrıca öğün aralarında yiyecek, içecek ve taze meyve verilir. Normal yemeğin günlük istihkak miktarını oluşturan besin maddeleri ; et, yumurta, kuru baklagiller; süt ve süt ürünleri; taze sebze ve meyveler; ekmek ve tahıllardan oluşan gruplar ile yağ, şeker, tatlılar, çeşni vericiler ve çaylardan seçilir.

(3) Normal hasta yemek listesinde, günlük istihkak tutarının altında kalan parasal değerler gösterilir ve söz konusu bakiyeler gerektiğinde yıl sonunda aşım yaratmayacak şekilde diğer günlerdeki yemek listelerinin oluşturulmasında kullanılabilir.

(4) İçme suyunun uygun bulunmadığı bölgelerdeki hastanelerde, yemek pişirme ve hastaların içme suyu gereksinimi uygun yöntemlerle karşılanır.

(5) Beslenme hizmetinin, bu amaçla personel istihdam edilmemesi ve ödeneğin olması kaydıyla ihale yoluyla temin edilmesi halinde; yönetmelikte belirtilen normal yemek istihkak tutarına pişirme, temizlik ve dağıtım giderleri gibi satın alınacak hizmetin kapsamına bağlı olarak diğer girdilerin bedelleri de eklenir. Bu girdilerin neler olduğu ve ne şekilde hesaplanacağına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

Yönetmelik

MADDE 6.- (1) Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin esaslar, normal yemeğin günlük istihkak tutarının belirlenmesinde parametre olarak kullanılacak olan besin maddelerinin cins ve miktarı, beslenme hizmetinin kurumun dışında yapılması veya yüklenici firmalar yahut idare tarafından verilecek yemek hizmetlerine yönelik ilkeler, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sayıştayın da görüşü alınarak Milli Savunma ve İçişleri bakanlıklarınca, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde çıkartılacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

MADDE 7.- (1) 19/5/1927 tarihli ve 1034 sayılı Askerî Nekahethane ve Sanatoryumlarda Bulunan ve Sevkedilenlere ve Harb Yaralılarının ve Tebdilhavalıların Sureti İaşelerine Dair Kanun ile 15/12/1934 tarihli ve 2615 sayılı Askerî Hastahaneler ile Hastahane Gibi Kullanılacak Revirlerde Hastaların Beslenme ve Bakımları Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.


Yürürlük

MADDE 8.- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 9.-  (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

 

Bülent Ecevit

 

 

 

 

 

Başbakan

 

 

 

 

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

 

 

D. Bahçeli

H. H. Özkan

M. Yılmaz

 

 

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

 

 

K. Derviş

Prof. Dr. T. Toskay

M. Keçeciler

 

 

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

 

 

Prof. Dr. Ş. S. Gürel

F. Bal

Y. Yalova

 

 

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı V.

Devlet Bakanı

 

 

M. Yılmaz

Ş. Üşenmez

R. K. Yücelen

 

 

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

 

 

H. Gemici

Prof. Dr. Ş. Üşenmez

E. S. Gaydalı

 

 

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

 

 

F. Ünlü

Prof. Dr. A. Çay

R. Önal

 

 

Adalet Bakanı

Millî Savunma Bakanı

İçişleri Bakanı

 

 

Prof. Dr. H. S. Türk

S. Çakmakoğlu

S. Tantan

 

 

Dışişleri Bakanı

Maliye Bakanı

Millî Eğitim Bakanı

 

 

İ. Cem

S. Oral

M. Bostancıoğlu

 

 

Bayındırlık ve İskân Bakanı

Sağlık Bakanı

Ulaştırma Bakanı

 

 

K. Aydın

Doç. Dr. O. Durmuş

Prof. Dr. E. Öksüz

 

 

Tarım ve Köyişleri Bakanı

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

Sanayi ve Ticaret Bakanı

 

 

Prof. Dr. H. Y. Gökalp

Y. Okuyan

A. K. Tanrıkulu

 

 

En. ve Tab. Kay. Bakanı

Kültür Bakanı

Turizm Bakanı

 

 

M. C. Ersümer

M. İ. Talay

E. Mumcu

 

 

Orman Bakanı

 

Çevre Bakanı

 

 

Prof. Dr. N. Çağan

 

F. Aytekin