Dönem: 22 Yasama Yılı: 5
TBMM (S.
Sayısı: 1323)
Türk Silahlı Kuvvetleri Besleme Kanunu Tasarısı
ile Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/1285)
Not: Tasarı; Başkanlıkça İçişleri, Plan ve Bütçe ile Millî Savunma
komisyonlarına havale edilmiştir.
T.C.
Başbakanlık
Kanunlar ve Kararlar
Genel Müdürlüğü 19/12/2006
Sayı:
B.02.0.KKG.0.10/101-1273/5999
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET
MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Millî Savunma Bakanlığınca hazırlanan ve Başkanlığınıza
arzı Bakanlar Kurulunca 19/6/2006 tarihinde kararlaştırılan “Türk
Silahlı Kuvvetleri Besleme Kanunu Tasarısı” ile gerekçesi ilişikte
gönderilmiştir.
Gereğini arz ederim.
Recep Tayyip Erdoğan
Başbakan
GENEL GEREKÇE
Türk Silahlı Kuvvetlerinde
besleme işlemleri bir çok kanuna göre yapılmakla birlikte en önemli
temel yasal dayanak 12/9/1330 (1914) tarihli Askeri Tayinat ve Yem Kanunu
Muvakkatidir. Kurtuluş Savaşı ve öncesinde de besleme işlerinde
bu yasal dayanak uygulanmıştır.
İçeriğinde hiç bir değişiklik
yapılmadan TBMM’den geçen, insan ve hayvan beslemesi yanında yakacak
ve temizlik konularını da içeren bu Yasa, ilk değişikliğin yapıldığı
1926 yılından 1990 yılına kadar 64 yıl içerisinde, gelişen koşullara
bağlı olarak ek ve değişiklik içeren kanunlarla günümüze kadar varlığını
korumuştur. 50 maddeden oluşan bu Kanununun uygulamaya yansıyan
çok az maddesi kalmıştır.
Özellikle, günlük gereksinimler
için harcama miktarının belirlenmesinde eşel-mobil gibi çağdaş ve
kullanışlı bir yapıya kavuşmasına rağmen, günlük istihkakları
oluşturan yiyecek maddelerinin seçilimi ve miktarı, günümüz beslenme
gereksinimlerini karşılayabilecek düzeyin altında kalmıştır.
Askeri Tayinat ve
Yem Kanunu Muvakkati paralelindeki Kuvvetli Tayın Kanunu ve bunlara
göndermelerde bulunan diğer kanunlarda da benzer durum söz konusudur.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin
en önemli varlığı olan insan gücünün, görev ve eğitimlerini istenilen
düzeyde sürdürebilmesi sağlıklı, üretken ve gelişmiş bir beden yapısına
sahip olmayı gerektirir. Bu yapıyı korumanın yolu da, yeterli ve dengeli
beslenmeyle mümkündür.
Hazırlanan bu Tasarı
ile, Türk Silahlı Kuvvetlerinde besleme işlerinin, uygulamalarda
karşılaşılan güçlüklerin giderilerek günün koşullarına uyarlanması,
sayısı fazla ve metin dili ağır olan bu türden yasal dayanakların
birleştirilmesi ve bilimsel bir tabana oturtulması amaçlanmaktadır.
MADDE GEREKÇELERİ
Madde 1- Madde ile, Kanunun
amaç ve kapsamı belirlenmiştir.
Madde 2- Madde ile, Kanun
metninde geçen bazı kavramlar tanımlanmıştır.
Madde 3- Madde ile, Kanun
kapsamında besleneceklerin günlük yemek bedelinin çeşitleri
açıklanmış ve yemek bedeli hesaplamasında tek bir ölçüt tablosu
kullanımına gidilerek, halen yürütülen ve bilimsel olmayan farklı
tabloların kullanılması ortadan kaldırılmıştır.
Bu maddenin ve ölçüt
tablosunun oluşturulmasında, akademik kurum ve kuruluşların yayınlarından
yararlanılmıştır.
Günlük yemek bedelini
oluşturan gıda maddeleri; beş besin grubundan, günlük olarak alınması
gereken kalori ve bu kaloriyi oluşturan besin öğelerinin miktarları
göz önüne alınarak, seçilmiştir. Bu konudaki bilimsel veriler; değişik
yaş, cinsiyet ve özel durumda olan bireylerin araştırmalarla saptanmış
en düşük kalori ve besin öğelerinin FAO (Birleşmiş Milletler Besin
ve Tarım Örgütü), WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve UNU (Birleşmiş Milletler
Üniversitesi) önerileri ile, toplumumuzun besin tüketim durum ve
alışkanlıkları doğrultusunda salık verilen Türkiye’ye özgü tüketim
standartlarıdır.
Konu ile ilgili standartlar
incelenmesi sonucunda, Türk Silahlı Kuvvetlerinde beslenecek hedef
kitlelerin gereksinimleri arasında çok az farklılık olduğu görülmüştür.
Bu nedenlerle 14-18 yaşındaki genç (2860 kal.) ile 19-30 yaşındaki yetişkin
erkek (2850 kal.) grupları birleştirilip, tek bir temel ölçüt tablosu
oluşturulmuştur.
Ölçüt tablosundaki
gıda maddelerinin miktarı, beslenecek hedef kitlenin günlük kalori
gereksinimine göre uyarlanırken, kalorilerin hesaplanmasında
da, yiyecek maddelerinin yenilebilir 100 gramlarının verdiği kalori
değerlerine göre gereken düzeltmeler yapılmıştır.
Yeterli ve dengeli
beslenmede tek başına kalorinin ele alınamayacağı gerçeğinden
hareketle, ölçüt tablosundaki bu kalorinin % 57’si karbonhidrat,
%15’i protein ve % 28’si yağlardan oluşturulmuştur.
Böylece, kalorinin
besin öğelerine dağılımına da gereken özen gösterilmiş, dengeli
bir beslenmede alınan kalorinin; % 55-60’ı karbonhidratlardan,
%10-15’inin proteinden ve %25-30’unun yağlardan oluşması ana kuralına
uyulmuştur.
Beslenecek hedef kitlenin
günlük kalori gereksinimi yeniden hesaplanmıştır. Bazal metabolizma
için gereken kalori ile bedensel hareketlerin derecesi ve süresine
göre gereken kalori, aşağıda açıklandığı şekilde hesaplanmıştır:
Bazal metabolizma
için; 19-30 yaş grubu yetişkin erkek: 15,3x70 kg+679=1750 kal.
Toplam enerji için örnekleme
ile belirlenen hareket türlerinden; 8 saat uyku, 2 saat nöbet, 3 saat
oturma, dinlenme, etüt gibi serbest zaman diliminin yanında 11 saatlik
zamana; 1 saat spor faaliyetleri, 1,5 saat oturarak iş yapma, 1,5 saat
ayakta iş yapma, 1 saat masa başı çalışma, 2 saat endüst-ri işleri,
1,5 saat inşaat işleri, 1,5 saat tarım işleri ve 1 saat madencilik
kapsamındaki hareket türlerinin ortalaması 54,7 bulunmuş, bu değer
24 saate bölünerek hareket çarpanı 2,28 olarak belirlenmiştir. Hareket
çarpanının, bazal metabolizma ile çarpımı sonucunda da (1750x2,28=3.990 kal.) günlük kalori gereksinimi hesaplanmıştır.
Yoğun beden hareketlerini
gerektiren güçlendirilmiş kalori hesaplaması da benzer şekilde
belirlenmiştir. Yine 8 saat uyku, 2 saat nöbet, 3 saat oturma, dinlenmeye
ek olarak 11 saatlik zamana; 1 saat spor faaliyetleri, 1,5 saat 10
kg yükle yürüme, 1,5 saat yükle yokuş çıkma, 1,5 saat orta hızda
iniş, 2,5 saat ayakta iş yapma, 1,5 saat yük taşıma ve 1,5 saat yük kaldırma,
yükleme hareket türlerinin karşılıkları toplamı 68,1 bulunmuş,
bu değer; 24 saate bölünerek hareket çarpanı 2,84 olarak belirlenmiştir.
Hareket çarpanının, bazal metabolizma ile çarpımı sonucunda da
(1750x2,84=4.970 kal.) günlük kalori gereksinimi
hesaplanmıştır.
Elde edilen bu değer,
ilk değerin yaklaşık olarak % 25 artımına denk geldiği için farklı
bir yemek bedeli ölçüt tablosu oluşturmak yerine, 2 nci ve 8 inci
maddelerde, daha yalın bir anlatımla güçlendirilmiş yemek bedelinin
hesaplanması belirlenmiştir.
Bu şekilde yiyecek
maddelerinin besin gruplarına dağılımı ve miktarları düzenlenerek,
günlük yemek tabelasında kullanılacak parasal değerin daha sağlam
bir temele oturtulması sağlanmıştır. Bu ölçüt tablosundaki hesaplama
sonucunun parasal değerine; yemeklerin hazırlanması ve tüketiminde
kullanılan; salça, tuz, karabiber, pul biber, kırmızı toz biber, kimyon,
yenibahar, nane, kekik, vanilya, tarçın, sarımsak, maydanoz, dereotu,
limon, sirke gibi tatlandırıcılar için %5’lik bir oranın eklenmesiyle
yapılacak tabelanın parasal üst sınırı belirlenmiştir.
Madde 4- Madde ile,
günlük yemek bedelinin üst sınırının yiyecek maddelerinin birliğe
mal oluş fiyatlarına göre belirlenmesinden sonra, halen uygulanmakta
olan eşel-mobil metodolojisine göre, her türlü gıda maddeleriyle
yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak sabah, öğle, akşam ve gerektiğinde
de ara öğünlerden oluşan yemek tabelasının hazırlanacağı açıklanarak
hüküm altına alınmıştır.
Günlük yemek bedeli
üst sınırının hangi koşullarda ve ne kadar aşılacağı ikinci fıkrada
açıklanmıştır. Toplumumuzun gelenek ve değer yargıları göz önüne
alınarak, özel günlerde yiyeceklerin besin değerlerine bakılmaksızın
günün önemine değer katacak çerez, meyve, tatlı, yemek ve diğer ikramlıkların
verilmesi sağlanmıştır.
Üçüncü fıkrada, yemek
hizmeti sunumlarının yemekhanelerde sıcak olarak verilemediği
durumlarda; arazide, denetlemelerde, tesislerde haşerelere karşı
zehirli ilaçların kullanılmasında, silah atış eğitimleri ve görev
yolculukları gibi nedenlerden dolayı, günlük yemek bedeli içerisinde
kalınması koşuluyla, konserve hazır gıdalar veya birlik tarafından
hazırlanmış tüketime uygun yiyeceklerin kumanya olarak verileceği
belirtilmiştir.
Dördüncü fıkrada,
3566 sayılı Kazandan İaşe Edilemeyen Erbaş ve Erler ile Askeri Okul
Öğrencilerine Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanun ile düzenlenmiş
olan, çalışma koşulları gereği kazandan beslemesi olanaksız askerî
öğrenci, erbaş ve erler ile askerlik şubelerince celp ve kıtalarına
sevk edilenlere, kıta veya kurumlarından terhis edilenlere ve hava
değişimine gönderilenlere askerlikten sayılan gün kadar tayın
bedeli ödeneceği düzenlenmiştir.
Beşinci fıkrada, görev
koşullarına bağlı olarak, bir kişinin beslenme gereksinimini karşılayacak
şekilde TÜBİTAK veya üniversiteler gibi kuruluşlar tarafından
geliştirilmiş ve öğünlere göre paketlenmiş hazır yemeklerin verildiği
durumlarda, günlük yemek bedelinin dikkate alınmayacağı öngörülmektedir.
Altıncı fıkrada, deprem,
sel ve yangın gibi doğal afetler, savaş ve seferberlik ile beslenme
konusunda herhangi bir kesintinin olması durumunda, gerektiğinde
yedirilmek üzere birliklerde yedek olarak bulundurulan yiyeceklerin
tüketilmesinde uygulanacak yöntem belirlenmektedir.
Yedinci fıkrada, zorunlu
nedenlerle içme suyu gereksinimi duyulduğunda, bir kişi için üç
litreye kadar ambalajlanmış içme suyu verilebileceği hükme bağlanmıştır.
Günlük su gereksinimi;
soğuk ve sıcak hava, çalışma koşulları, öğünlerin içerikleri, beden
yapısı ve diğer nedenlere göre değişiklik göstermekle birlikte,
yaklaşık olarak bir insan soluma, terleme, idrar ve bağırsaklardan
toplam 2,5 litre su kaybeder. Bu kayıp metabolizmadan, besinlerden
ve içeceklerden tekrar karşılanır. Özellikle iç güvenlik harekâtı
gibi yüksek derecede efor sarf edilen görevlerde, günlük besinlerin
ve metabolizmanın sağladığı suya 3 litreye kadar içme suyu eklenmesinin
uygun olacağını yapılan uygulamalar gösterdiğinden, bu fıkrayla
hükme bağlanmıştır.
Madde 5- Madde ile, Kanun
kapsamında besleme desteği verilecek personel için; yemek hazırlama,
pişirme, dağıtma ve temizlik gibi yemek öncesi ve sonrasına yönelik
mal ve hizmetlerden bir kısmının veya tamamının ihale ile özel sektörden
alınabilmesine olanak sağlanmıştır. Özel sektörden alınacak bu hizmet
bedelinin oluşturulmasında, günlük yemek bedeline; yemek dağıtımı
öncesi ve sonrasında yapılan işletme ve genel giderlerin ekleneceği
hüküm altına alınmıştır.
Madde 6- Madde ile, tayın
bedeli alan askerî personelin kazandan beslemeye alınamayacağı
temel ilkesinden hareketle, bu Kanun kapsamında görevi, durumu
ve eğitimleri gereğince kazandan beslenmesi uygun görülenlere,
tayın bedeli ve yemek yardımının beslendikleri gün ve öğün sayılarına
karşılık gelen kısmının aylıklarından düşülerek ödeme yapılması
koşulu getirilerek, yemek bedelinin mükerrer olarak ödenmesi engellenmiş
ve adaletli bir durum sağlanarak bütçeye herhangi bir yük getirmesinin
önüne geçilmiştir.
Madde 7- Madde ile,
kimlerin hangi durumlarda kazandan besleneceği konusu tek tek
açıklanarak düzenlenmiştir. Böylece, çeşitli kanunlarla düzenlenmiş
olan bu konu, daha açık anlatımlarla maddede birleştirilmiş ve uygulamada
var olan karışıklık giderilmiştir.
Madde 8- Madde ile, yoğun
beden hareketlerine karşı alınması gereken kaloriye göre düzenlenmiş,
güçlendirilmiş yemek bedelinin kimlere, hangi koşullarda uygulanacağı
ilkesi hüküm altına alınmıştır. Bu konuda gereken önemi ve disiplini
sağlamak amacıyla, Kuvvet Komutanlıkları için Genelkurmay Başkanlığının
önerisine göre Millî Savunma Bakanının, Jandarma Genel Komutanlığı
ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için İçişleri Bakanının onayının
alınacağı hüküm altına alınarak, uygulamaya yönelik olası karışıklıklar
giderilmiştir.
Madde 9- Madde ile, yemek
hizmetlerine yönelik işlerde çalışan personel kadrosunun veya
gereken olanakların yetersiz olması durumunda, özellikle askerlik
şubeleri ve jandarma karakolları gibi birliklerin nasıl ve hangi
yöntemle besleneceği hüküm altına alınmıştır.
Madde 10- Madde ile,
yıllık yiyecek bütçesinin belirlenmesinde kullanılan hesaplamalarda,
ölçüt tablosunda gösterilen kuru baklagiller, meyve ve sebzelerin
hangi gıda maddelerinden oluşacağı ve yiyecek maddelerinin tahmini
fiyatlarının nasıl belirleneceği, günlük yemek çizelgesinde artan
parasal değerin ne olacağı, yemek çizelgesinin tamamlanmasından
sonra gelen ve gidenlerin olması durumunda uygulanacak yöntemlerin
çerçevesi açıklanmıştır.
Madde 11- Madde ile,
bu Kanun ile çerçevesi belirlenen konuların ayrıntıları için gerekli
olan yönetmelik ve yönergeler belirlenmiştir. Bu Kanunun uzun süre
yürürlükte kalmasının yanında uygulanabilirliğinin sağlanması,
değişen koşullara uyum sağlamasıyla olanaklı olduğu gerçeğinden
hareketle, yasama organını sıklıkla meşgul etmemek için sınırları
belirlenmiş alanlarda uygulamaya yönelik düzenlemelerin yönetmelik
ve yönergelerle düzenlenmesinin uygun olacağı değerlendirilerek,
çıkarılması gereken yönetmelik ve yönergelerin neler olacağı hüküm
altına alınmıştır.
Madde 12- Madde ile,
yürürlükten kaldırılacak kanun ve kanun hükümleri sıralanmıştır.
Böylece, bu Kanun Tasarısının amaçlarından biri olan dağınık yasal
dayanakların birleştirilmesi sağlanmıştır.
Geçici Madde 1- Madde
ile, mevzuatta, 12/9/1330 tarihli Askeri Tayinat ve Yem Kanunu Muvakkati
ve eklerine yapılan atıfların, bu Kanuna yapılmış sayılacağı hüküm
altına alınarak, uygulamada karşılaşılacak tereddütlerin aşılması
amaçlanmıştır.
Diğer taraftan, bu Kanunda
öngörülen yönetmeliklerin ve yönergenin Kanunun yürürlüğe girdiği
tarihten itibaren ne kadarlık süre içinde yürürlüğe konulacağı
belirtilmiş, bu süre içinde mevcut düzenlemelerin bu Kanuna aykırı
olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunacağı belirtilmiştir.
Madde 13- Yürürlük
maddesidir.
Madde 14- Yürütme maddesidir.
Millî Savunma Komisyonu Raporu
Türkiye
Büyük Millet Meclisi
Millî Savunma
Komisyonu 19/1/2007
Esas
No: 1/1285
Karar
No: 41
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Başkanlığınızca,
23/12//2006 tarihinde esas komisyon olarak Komisyonumuza, tali olarak
da İçişleri ile Plan ve Bütçe Komisyonlarına havale edilen 1/1285
esas numaralı “Türk Silahlı Kuvvetleri Besleme Kanunu Tasarısı”,
Komisyonumuzun 18/1/2007 tarihli toplantısında, Hükümeti temsilen
Milli Savunma Bakanı Sayın Vecdi GÖNÜL ve beraberinde Bakanlık
yetkilileri ile Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı,
İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Kamu İhale Kurumu temsilcilerinin
katılımlarıyla görüşülmüştür.
Tasarı ile Türk Silahlı
Kuvvetlerinde beslenme işlerinin bilimsel bir anlayışla, uygulamada
karşılaşılan güçlükler de dikkate alınarak günümüz koşullarına
uyarlanması; sayısı fazla, metin dili ağır ve dağınık durumdaki yasal
hükümlerin birleştirilmesi amaçlanmaktadır.
Tasarının tümü üzerindeki
görüşmelerde, Milli Savunma Bakanı Sayın Vecdi GÖNÜL yapmış olduğu
sunuş konuşmasında;
- Türk Silahlı Kuvvetlerinde
beslenme işleri birçok kanuna göre yapılmakla birlikte, bu konudaki
temel hukuki dayanağın 12/9/1914 tarihli Askeri Tayinat ve Yem Kanunu
Muvakkati olduğunu,
- Söz konusu Kanunun,
ortaya çıkan şartlar neticesinde birçok kez değiştirilerek günümüze
kadar varlığını koruduğunu ve Kanunun uygulamaya yansıyan çok
az maddesinin kaldığını,
- Getirilen yeni düzenleme
ile bu Kanunla birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerinin beslenme rejimini
düzenleyen toplam 18 kanun ve kanun hükmünün yürürlükten kaldırıldığını,
- Özellikle, günlük
ihtiyaçlar için harcama miktarı belirlenmesi, eşel-mobil gibi çağdaş
ve kullanışlı yapı getirilmesine rağmen, günlük istihkakları
oluşturan yiyecek maddelerinin seçimi ve miktarının günümüz beslenme
gereksinimlerini karşılayabilecek düzeyin oldukça altında kaldığını,
- Türk Silahlı Kuvvetlerinin
en önemli varlığı olan insan gücünün, görev ve eğitimlerini istenilen
düzeyde sürdürebilmesi için sağlıklı ve gelişmiş bir beden yapısına
sahip olmayı gerektirdiğini ve bu yapıyı korumanın da yeterli ve
dengeli beslenme ile mümkün olabileceğini,
- Tasarının yasalaşması
durumunda; bütün istihkak grupları için tek istihkak tablosu oluşturulacağını,
Türk Silahlı Kuvvetlerinin yemek hizmetini piyasadan satın alabileceğini,
zorunlu nedenlerle günlük üç litreye kadar ambalajlanmış su verilebileceğini,
nöbetçi heyetin kazana dahil edileceğini, çeşitli nedenlerle
birliğinden ayrı kalan ve başka türlü beslenme imkânı olmayan personele
kazandan beslenme imkânının sağlanacağını, askeri okulların sınavına
girecek aday öğrenciler, askeri öğrenci olan ön sözleşmeli subay
ve astsubayların da kazandan beslenecekler kapsamına dahil edileceğini,
Türk Silahlı Kuvvetlerinin yoğun beden hareketleri yapan spor takımlarından
çalışma kamplarında bulunan personelin güçlendirilmiş yemek ile
beslenenlere dahil edileceğini,
ifade etmişlerdir.
Bu açıklamaların ardından
Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmış ve maddelerinin
görüşülmesine geçilmiştir.
Maddelerin görüşmeleri
sonucunda Tasarının;
- 1 inci maddesi, madde
metninde yer alan “beslenme” ibaresinden sonra gelmek üzere “ ve temizlik”
ibaresinin eklenmesine dair önergenin kabul edilmesi suretiyle,
- 2 nci maddesinin tayın
bedelini tanımlayan (ç) bendinde geçen 2155 sayılı Kanunun, Tasarı
metninde ilk kez yer alması nedeniyle kabul tarihi olan “22/6/1978 tarihli
ve” ibaresi kanun yazım tekniğine uygun olarak metne ilave edilmesi
suretiyle,
- 3 üncü maddesi, madde
metninde geçen “ekli ölçüt tablosunda” ibaresinden önce gelmek üzere
“bu Kanuna” ibaresinin, ifadeye açıklık getirmek amacıyla eklenmesi
suretiyle,
- 4 üncü maddesi,
“Cumhuriyet ve Zafer bayramlarında, dini bayramların ilk gününde
ve yılbaşında” ara öğün kapsamındaki yiyeceklerin verilebilmesi
için günlük yemek bedelinin yüzde elli fazlasına kadar yemek çizelgesi
düzenlenmesine ilişkin ikinci fıkrasının, verilen bir önerge doğrultusunda
“17/3/1981 tarihli ve 2924 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında
Kanunda belirtilen resmi ve dini bayramların her günü ve yılbaşında
…” şeklinde kapsamının genişletilmesi ve yedinci fıkrasında geçen
“ve” ibaresinin fıkrada adı geçen kuvvet komutanlarının tamamının
onayı aranmayacağından “veya” olarak değiştirilmesi suretiyle,
- 11 inci maddesi,
dördüncü fıkrasında geçen “yönerge” ibaresinin “yönetmelik” olarak
değiştirilmesine dair önergenin kabul edilmesi ve ifade doğruluğunun
sağlanması bakımından fıkrada geçen “bulundurulacağı” ibaresinden
sonra gelmek üzere “ile” ibaresinin eklenmesi suretiyle,
- 12 nci maddesi, madde
başlığının “Yürürlükten kaldırılan mevzuat ve atıflar” olarak değiştirilmesi
ve daha önce geçici 1 inci maddenin birinci fıkrasında düzenlenen
ancak niteliği itibariyle geçici olmayan diğer mevzuattan yapılan
atıflar ile ilgili hükmün, maddeye ondokuzuncu fıkra olarak eklenmesine
dair önergenin kabul edilmesi suretiyle,
-Geçici 1 inci maddesi,
11 ve 12 nci maddelerde yapılan değişikliklere uygun olarak madde
metninin yeniden düzenlenmesini içeren önergenin kabul edilmesi
suretiyle,
-Diğer maddeleri ise
aynen,
kabul edilmiştir.
Raporumuz Genel Kurulun
onayına sunulmak üzere Yüksek Başkanlığa saygıyla arz olunur.
|
|
Başkan |
Başkanvekili |
Kâtip |
|
|
Cengiz Kaptanoğlu |
Yüksel Çavuşoğlu |
Mehmet Asım Kulak |
|
|
İstanbul |
Karaman |
Bartın |
|
|
Üye |
Üye |
Üye |
|
|
Telat Karapınar |
A. İsmet Çanakcı |
Ensar Öğüt |
|
|
|
|
Ardahan |
|
|
Üye |
Üye |
Üye |
|
|
İnci Özdemir |
Tevfik Ensari |
Zeki Karabayır |
|
|
İstanbul |
İzmir |
|
|
|
Üye |
Üye |
Üye |
|
|
Halil Tiryaki |
Murat Yılmazer |
Süleyman Turgut |
|
|
Kırıkkale |
Kırıkkale |
Manisa |
|
|
Üye |
Üye |
Üye |
|
|
İsmail Bilen |
Hüseyin Özcan |
İbrahim Hakkı
Birlik |
|
|
Manisa |
|
Şırnak |
HÜKÜMETİN
TEKLİF ETTİĞİ METİN
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ BESLEME
KANUNU TASARISI
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu Kanun, Türk Silahlı Kuvvetlerinde
beslenme gereksinimleri Devlet tarafından karşılanacaklara yönelik
yürütülecek işlemlerin ilke ve yöntemlerini belirler.
Tanımlar
MADDE 2- (1) Bu Kanunun uygulanmasında;
a) Türk Silahlı Kuvvetleri: Kara, Deniz ve Hava
Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığını,
b) Askerî personel: Subay, astsubay, uzman jandarma,
uzman erbaş, askerî öğrenci, sivil memur, işçi, erbaş ve erleri,
c) Kazandan besleme: Yükümlülük ve zorunluluktan
dolayı toplu olarak sıcak veya kumanya olarak bütün giderleri Devlet
tarafından karşılanan beslemeyi,
ç) Tayın bedeli: Kazandan beslemeye alınamayanlara,
2155 sayılı Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında
Kanun kapsamında ödenen aylık yemek parasını,
d) Günlük yemek bedeli: En az üç öğün ve gerektiğinde
de ara öğünleri içeren, yemek çizelgesinin hazırlanmasında ölçüt
olarak kullanılan harcamaya esas paranın üst miktarını,
e) Güçlendirilmiş yemek bedeli: Normal çalışma
koşullarından daha yoğun beden hareketini içeren görev ve eğitimlerin
yapılması için gerekli kaloriyi sağlamak amacıyla günlük yemek bedelinin
yüzde yirmi beş artırılmasıyla elde edilen paranın miktarını,
f) Ara öğün: Günlük üç öğün yemeğin dışında; meyve,
çerez, tatlı, ikramlık gibi gerektiğinde soğuk veya sıcak olarak
verilen yiyecek ve içecekleri,
g) Günlük yemek çizelgesi: Besleneceklere verilecek
yemeklerin öğün bazında dağılımını, yemeklerin içeriklerini, kalorisini,
parasal değerini ve kullanılacak yiyecek maddelerinin miktarı
gibi bilgileri içeren denetime bağlı tüketim belgesini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Günlük Yemek Bedeli,
İlkeler ve Uygulama
Günlük yemek bedeli
MADDE 3- (1) Günlük yemek bedeli;
ekli ölçüt tablosunda gösterilen gıda maddelerinin fiyatlandırılmasıyla
belirlenir. Belirlenen bu değere; salça, tuz, baharat, sarımsak,
maydanoz, dereotu, limon, sirke gibi tatlandırıcılar için yüzde
beş eklenerek, yapılacak yemek çizelgesinin günlük üst sınırı bulunur.
İlkeler
MADDE 4- (1) Günlük yemek bedelini
aşmayacak şekilde, beslenmeye elverişli her türlü gıda maddeleri
ile yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak en az üç öğünlük, gerektiğinde
de ara öğünleri içeren günlük yemek çizelgesi hazırlanır.
(2) Cumhuriyet ve Zafer bayramlarında, dinî bayramların
ilk gününde ve yılbaşında, ara öğün kapsamındaki yiyecekleri verebilmek
için, günlük yemek bedelinin yüzde elli fazlasına kadar yemek çizelgesi
düzenlenir.
(3) Kazandan beslemenin yemekhanelerde toplu
olarak yapılamaması durumunda, günlük yemek bedelini aşmayacak
şekilde, her türlü dayanıklı hazır gıda maddeleriyle ve/veya birlik
tarafından önceden hazırlanarak ambalajlanmış yiyecekler kumanya
olarak verilir.
(4) Kazandan beslemesi olanaksız olan askerî öğrenci,
erbaş ve erlere tayın bedeli verilir. Ayrıca, askerlik şubelerince
celp ve kıtalarına sevk edilenlere, kıt’a veya kurumlarından terhis
edilenlere ve hava değişimine gönderilenlere, askerlikten sayılan
gün kadar tayın bedeli ödenir.
(5) Görev koşullarına bağlı olarak, bir kişinin
günlük beslenme gereksinimini karşılayacak şekilde, öğünlere göre
özel olarak oluşturulmuş hazır yemek ve yiyecekler verildiğinde,
yiyeceklerin parasal değerinin, günlük yemek bedelinin altında
veya üstünde olması durumu dikkate alınmaz.
(6) Gerektiğinde yedirilmek üzere depolanan,
ancak değişim için tüketilmesi gereken dayanıklı hazır gıda maddeleri,
tek tek veya tam olarak yemek çizelgesinde gösterilerek yedirilir.
Üç öğünü karşılayacak şekilde ve bunlarla birlikte gerektiğinde
ekmek eklenmesiyle yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak şekilde
yedirildiğinde bu yiyeceklerin parasal değerinin, günlük yemek
bedelinin altında veya üstünde olması durumu dikkate alınmaz. Ancak,
ayrı gün ve öğünlerde tek tek yedirilmesi günlük yemek bedeli içerisinde yapılır.
(7) Zorunlu nedenlerle içme suyu gereksinimi
olduğunda, Kuvvet Komutanı, Jandarma
Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanının onayı ile zorunluluğun
devamı süresince ve bedeli dikkate alınmadan, bir kişi için günlük
üç litreye kadar ambalajlanmış içme suyu verilir.
Yemek hizmetinin satın
alınması
MADDE 5- (1) Kazandan beslenecek
personel için; yemek hazırlama, pişirme, dağıtım ve temizlik gibi
yemek öncesi ve sonrasına yönelik mal ve hizmetlerden bir kısmı veya
tamamı satın alınabilir. Bu durumda, beslenecek hedef kitleye bağlı
olarak günlük yemek bedeli veya güçlendirilmiş yemek bedeline; yönetmelikle
oranları belirlenen, yemek dağıtımı öncesi ve sonrasında yapılan
işletme ve genel giderler eklenir.
Kazandan beslenen askeri
personele tayın bedeli verilmesi
MADDE 6- (1) Bu Kanun kapsamında,
savaş ve iç güvenlik harekâtı ve sınır ötesi harekât dışında, tayın
bedeli veya yemek yardımı aldığı halde kazandan beslenen askerî
personelin, tayın bedeli veya yemek yardımının beslendikleri gün
ve öğün sayılarına karşılık gelen kısmı aylıklarından kesilir.
Kazandan beslenecekler
MADDE 7- (1) Günlük yemek bedeli
kapsamında askerî öğrenci, erbaş ve erler ile aşağıda belirtilenler
de kazandan beslenirler.
a) Askeri ceza ve tutukevleri ile disiplin ceza
ve tutukevlerinde tutuklu, hükümlü ve askeri birliklerde gözaltında
bulunan askerî personel ile sivil kişiler,
b) Disiplin cezası nedeniyle birlikten ayrılamayan
askerî personel,
c) Harp esirleri, gözaltına alınan veya iltica
eden yabancı ordu personeli,
ç) Yapılan uluslararası anlaşmalarda hüküm olması
koşuluyla veya Millî Savunma Bakanlığının onayıyla, Jandarma Genel
Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için İçişleri Bakanlığının
onayıyla Türkiye’deki askerî okullarda eğitilen yabancı ordu personeli,
d) Kuvvet Komutanı, Jandarma Genel Komutanı veya
Sahil Güvenlik Komutanının onayıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin
kadrosunda olmayan ancak askerî birliklerle beraber görev yapan
veya tatbikatlara katılan ve görev koşullarının kazandan besleme
yapılmasını zorunlu kıldığı kişiler,
e) Hava Harp Okuluna geldikleri tarihten, deneme
uçuşu ve paraşütle atlama eğitimlerinin tamamlanmasına kadar geçen
süre içindeki aday öğrenciler ile günlük veya öğün bazında beslenme
desteğinin verilmesinin zorunlu olduğu koşullarda, askerî okulların
sınavına girecek aday öğrenciler,
f) Birlik komutanlığı tarafından askerî personele
görev yaptıkları yerlerde yemek yeme ortamının sağlanamaması ve
birliğin konumu gereği yerleşim yerlerine uzaklığı veya görevin
yapıldığı yer gereğince toplu beslenmesi uygun görülen birlik personeli,
g) Kendi istemine bağlı olarak, birlik veya kurumun
nöbetçi personeli,
ğ) Yurt dışında görev yapan ve besleme desteğini
bünyesinde bulunduran askerî birlik personeli (Bu birliklerin yiyecek
maddelerini bulundukları ülkeden karşılamaları durumunda, günlük
yemek bedeli, satın alma fiyatlarına göre hesaplanır),
h) Eğitim ve öğrenimleri süresince askerî okullarda
öğrenci olan ön sözleşmeli subay ve astsubaylar.
Güçlendirilmiş yemek
ile beslenecekler
MADDE 8- (1) Aşağıda sıralanan
görev ve eğitimleri yapan personel, bu durumları süresince güçlendirilmiş
yemek bedeli üzerinden beslenir. Bu kapsamda, Kuvvet Komutanlıkları
için Genelkurmay Başkanlığının önerisine göre Millî Savunma Bakanının,
Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için
İçişleri Bakanının onayı alınır.
a)
Savaş ve askerî harekatlarda bulunan birlik personeli,
b)
Deprem, sel, orman yangınları gibi doğal afetlerde arama, kurtarma
ve söndürme görevi yapan birlik personeli,
c)
Terörle yaygın ve yoğun bir şekilde mücadeleye yönelik iç güvenlik
harekatı ile görevli birlik personeli,
ç)
Çalışma koşullarının gereği yoğun beden hareketini içeren görev
ve eğitimleri yapan birlik personeli,
d)
Türk Silahlı Kuvvetleri spor takımlarından, yoğun beden hareketlerini
yapan takımların toplu olarak çalışma kamplarında bulunan personeli.
Bazı birlik ve kurumlara
besleme desteği sağlanması
MADDE 9- (1) Askerlik şubeleri,
jandarma karakolları ve bağlı birliklerinden ayrı bir bölgede geçici
bir süre veya sürekli görev yapan birlik personeli, yemek hizmetlerine
yönelik işlerde çalışan personel kadrosunun veya gereken olanakların
yetersiz olması durumunda; bölgelerinde bulunan ve besleme desteği
verebilecek en yakın askerî birlik tarafından beslenirler.
Uygulama
MADDE 10- (1) Yıllık yiyecek
bütçesinin belirlenmesinde kullanılan hesaplamalar için yemek
bedeli ölçüt tablosundaki kuru baklagiller, meyve ve sebzelerin
hangi gıda maddelerinden oluşacağı ve diğer yiyecek maddelerinin
tahmini fiyatları, her yıl Millî Savunma ve İçişleri Bakanlığı tarafından
birlikte hazırlanan, bütçe yapımına dayanak olacak fiyatlandırma
kitapçığında gösterilir.
(2) Depo ve bütçe olanaklarına göre, yemek çizelgesinin
yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak düzeyde yapılmasından
sonra, günlük yemek bedelinden artan parasal değerler sonraki günlere
aktarılmaz.
(3) Günlük yemek çizelgesi içeriğinin mutfaklarda
uygulandığı sırada, birliğe gelen ve gidenlerin olması durumunda;
gelenler için depo olanaklarına göre öğün bazında ek çizelge düzenlenir.
Gidenler için mutfak ve yemekhanede henüz işlenmemiş olan gıda maddeleri
kiler fazlalığı olarak depoya geri alınır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yönetmelikler
MADDE 11- (1) Bu Kanunun uygulanmasına
ilişkin düzenlemeler; askerî öğrenci, erbaş ve erlerin dışında, kazandan
beslenen askerî personelin aylıklarından yapılacak kesintilere
yönelik uygulama yöntemi ve beslenme gereksinimleri sağlanamayan
askerî birlik personeline aylık beslenme bedellerinin peşin olarak
ödenmesi konusunda uygulamalara yönelik kurallar, Maliye Bakanlığı
ile Sayıştay Başkanlığının görüşü alınarak, Millî Savunma ve İçişleri
bakanlıkları tarafından birlikte hazırlanacak yönetmelik ile düzenlenir.
(2) Deney, binek, güvenlik, eğitim ve yardım gibi
amaçlarla Türk Silahlı Kuvvetlerinde bulunan her cins hayvanın yem gereksinimleri,
Maliye Bakanlığı ve konuyla ilgili kamu idarelerinin görüşleri
alınarak, Millî Savunma ve İçişleri bakanlıkları tarafından birlikte
hazırlanacak yönetmelik ile düzenlenir.
(3) Yemek hazırlama, pişirme ve sonrasında kullanılan
araç ve gereçlerin temizliği, erbaş, er ve askerî öğrencilerin kişisel
temizlikleri ile kullandıkları giyecek ve eşyalarının temizliği
için gereken temizlik maddelerinin cins, miktar ve uygulama yöntemleri
Millî Savunma, İçişleri ve Maliye bakanlıkları tarafından birlikte
hazırlanacak yönetmelik ile düzenlenir.
(4) Savaş şartlarında besleme desteği verebilmek
için, birliğin sefer kadrosuna bağlı olarak bulundurulacak depolamaya
elverişli gıda maddelerinin; cinsi, niteliği, bir kişi için günlük
miktarı, kaç günlük olacağı, hangi birliklerde depolanacağı ve tüketim
koşulları ile yine olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere en az
iki günlük öğünlere göre düzenlenmiş dayanıklı hazır gıdaların;
hangi birliklerde ve askerî araçlarda bulundurulacağı, cins, nitelik,
miktar ve tüketim koşulları, Millî Savunma ve İçişleri bakanlıkları
tarafından birlikte hazırlanacak yönerge ile düzenlenir.
(5) Satın alınacak yemek hizmeti uygulamalarına
yönelik kurallar Maliye Bakanlığı, Sayıştay ve Kamu İhale Kurumunun
görüşleri alınarak Millî Savunma ve İçişleri Bakanlığı tarafından
birlikte hazırlanacak yönetmelik ile düzenlenir.
Yürürlükten kaldırılan
kanun ve hükümler
MADDE 12- (1) 12/9/1330 tarihli
Askeri Tayinat ve Yem Kanunu Muvakkati,
(2) 22/4/1925 tarihli ve 657 sayılı Harita Genel
Komutanlığı Kanununun ek 1 inci maddesi,
(3) 23/5/1928 tarihli ve 1325 sayılı 12 Eylül 1330
Tarihli Askeri Tayinat ve Yem Kanunu Muvakkatine Müzeyyel Kanun,
(4) 23/3/1931 tarihli ve 1776 sayılı Kuvvetli Tayın
Kanunu,
(5) 21/7/1931 tarihli ve 1861 sayılı Jandarma Eratı
Kanununun 14 üncü maddesi,
(6) 14/5/1932 tarihli ve 1960 sayılı 14 Eylül 1330
tarihli Tayınat ve Yem Kanununa Müzeyyel (Demirbaş Erzak ve Yem) Kanunu,
(7) 27/11/1935 tarihli ve 2852 sayılı Deniz Mensuplarına
Mahsus Yemek Bedeli Hakkında Kanun,
(8) 10/6/1938 tarihli ve 3433 sayılı Askeri Hastabakıcı
Hemşireler Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci cümlesi,
(9) 19/7/1943 tarihli ve 4480 sayılı Denizaltı Gemileriyle
Avcı Botlarında Bulunanlara Verilecek Hazır Gıda Hakkında Kanun,
(10) 14/6/1944 tarihli ve 4590 sayılı Ordu Uçaklarında
Bulundurulacak Demirbaş Yiyecek Hakkında Kanun,
(11) 9/7/1956 tarih ve 6779 sayılı 14 Eylül 1330 tarihli
Tayınat ve Yem Kanununa Ek Kanun,
(12) 8/8/1977 tarihli ve 2092 sayılı Türk Silahlı
Kuvvetleri Özel Beslenme Kanunu,
(13) 22/6/1978 tarihli ve 2155 sayılı Bazı Kamu Personeline
Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin ikinci
fıkrası ile, 2 nci maddesinin birinci fıkrası,
(14) 25/9/1981 tarihli ve 2528 sayılı Er Kazanından
İaşe Edileceklere İlişkin Kanun,
(15) 11/1/1983 tarihli ve 2780 sayılı Hava Harp Okuluna
Girmeye İstekli Aday Öğrenciler ile Uçuş ve Paraşüt Eğitimine Tabi
Tutulacak Harp Okulu Öğrencileri Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin
üçüncü fıkrasının son cümlesindeki, “Hava Harp Okulu öğrencileri
istihkakı üzerinden” ibaresi,
(16) 10/3/1983 tarihli ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilat
Görev ve Yetkileri Kanununun 23 üncü maddesi,
(17) 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayılı Olağanüstü
Hal Kanununun ek 2 nci ve ek 3 üncü maddeleri,
(18) 31/5/1989 tarihli ve 3566 sayılı Kazandan İaşe
Edilemeyen Erbaş ve Erler ile Askeri Okul Öğrencilerine Tayın Bedeli
Verilmesi Hakkında Kanun,
yürürlükten kaldırılmıştır.
Atıflar ve yönetmelikler
GEÇİCİ MADDE 1- (1) Mevzuatta,
12/9/1330 tarihli Askeri Tayinat ve Yem Kanunu Muvakkati ve eklerine
yapılan atıflar bu Kanuna yapılmış sayılır.
(2) Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler Kanunun
yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde, 11 inci maddenin
dördüncü fıkrasında belirtilen yönerge Kanunun yürürlüğe girdiği
tarihten itibaren bir ay içinde yürürlüğe konulur. Bu süre içinde
mevcut düzenlemelerin bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına
devam olunur.
Yürürlük
MADDE 13- (1) Bu Kanun yayımını
takip eden mali yıl başında yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 14- (1) Bu Kanun hükümlerini
Bakanlar Kurulu yürütür.
MİLLÎ SAVUNMA KOMİSYONUNUN
KABUL ETTİĞİ METİN
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ BESLEME
KANUNU TASARISI
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu Kanun, Türk Silahlı
Kuvvetlerinde beslenme ve temizlik gereksinimleri Devlet tarafından
karşılanacaklara yönelik yürütülecek işlemlerin ilke ve yöntemlerini
belirler.
Tanımlar
MADDE 2- (1) Bu Kanunun uygulanmasında;
a) Türk Silahlı Kuvvetleri: Kara, Deniz ve Hava
Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığını,
b) Askerî personel: Subay, astsubay, uzman jandarma,
uzman erbaş, askerî öğrenci, sivil memur, işçi, erbaş ve erleri,
c) Kazandan besleme: Yükümlülük ve zorunluluktan
dolayı toplu olarak sıcak veya kumanya olarak bütün giderleri Devlet
tarafından karşılanan beslemeyi,
ç) Tayın bedeli: Kazandan beslemeye alınamayanlara,
22/6/1978 tarihli ve 2155 sayılı Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli
Verilmesi Hakkında Kanun kapsamında ödenen aylık yemek parasını,
d) Günlük yemek bedeli: En az üç öğün ve gerektiğinde
de ara öğünleri içeren, yemek çizelgesinin hazırlanmasında ölçüt
olarak kullanılan harcamaya esas paranın üst miktarını,
e) Güçlendirilmiş yemek bedeli: Normal çalışma
koşullarından daha yoğun beden hareketini içeren görev ve eğitimlerin
yapılması için gerekli kaloriyi sağlamak amacıyla günlük yemek bedelinin
yüzde yirmi beş artırılmasıyla elde edilen paranın miktarını,
f) Ara öğün: Günlük üç öğün yemeğin dışında; meyve,
çerez, tatlı, ikramlık gibi gerektiğinde soğuk veya sıcak olarak
verilen yiyecek ve içecekleri,
g) Günlük yemek çizelgesi: Besleneceklere verilecek
yemeklerin öğün bazında dağılımını, yemeklerin içeriklerini, kalorisini,
parasal değerini ve kullanılacak yiyecek maddelerinin miktarı
gibi bilgileri içeren denetime bağlı tüketim belgesini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Günlük Yemek Bedeli,
İlkeler ve Uygulama
Günlük yemek bedeli
MADDE 3- (1) Günlük yemek bedeli;
bu Kanuna ekli ölçüt tablosunda gösterilen gıda maddelerinin fiyatlandırılmasıyla
belirlenir. Belirlenen bu değere; salça, tuz, baharat, sarımsak,
maydanoz, dereotu, limon, sirke gibi tatlandırıcılar için yüzde
beş eklenerek, yapılacak yemek çizelgesinin günlük üst sınırı bulunur.
İlkeler
MADDE 4- (1) Günlük yemek bedelini
aşmayacak şekilde, beslenmeye elverişli her türlü gıda maddeleri
ile yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak en az üç öğünlük, gerektiğinde
de ara öğünleri içeren günlük yemek çizelgesi hazırlanır.
(2) 17/3/1981 tarihli ve 2924 sayılı Ulusal Bayram
ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirtilen resmi ve dini bayramların
her günü ve yılbaşında, ara öğün kapsamındaki yiyecekleri verebilmek
için, günlük yemek bedelinin yüzde elli fazlasına kadar yemek çizelgesi
düzenlenir.
(3) Kazandan beslemenin yemekhanelerde toplu
olarak yapılamaması durumunda, günlük yemek bedelini aşmayacak
şekilde, her türlü dayanıklı hazır gıda maddeleriyle ve/veya birlik
tarafından önceden hazırlanarak ambalajlanmış yiyecekler kumanya
olarak verilir.
(4) Kazandan beslemesi olanaksız olan askerî öğrenci,
erbaş ve erlere tayın bedeli verilir. Ayrıca, askerlik şubelerince
celp ve kıtalarına sevk edilenlere, kıt’a veya kurumlarından terhis
edilenlere ve hava değişimine gönderilenlere, askerlikten sayılan
gün kadar tayın bedeli ödenir.
(5) Görev koşullarına bağlı olarak, bir kişinin
günlük beslenme gereksinimini karşılayacak şekilde, öğünlere göre
özel olarak oluşturulmuş hazır yemek ve yiyecekler verildiğinde,
yiyeceklerin parasal değerinin, günlük yemek bedelinin altında
veya üstünde olması durumu dikkate alınmaz.
(6) Gerektiğinde yedirilmek üzere depolanan,
ancak değişim için tüketilmesi gereken dayanıklı hazır gıda maddeleri,
tek tek veya tam olarak yemek çizelgesinde gösterilerek yedirilir.
Üç öğünü karşılayacak şekilde ve bunlarla birlikte gerektiğinde
ekmek eklenmesiyle yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak şekilde
yedirildiğinde bu yiyeceklerin parasal değerinin, günlük yemek
bedelinin altında veya üstünde olması durumu dikkate alınmaz. Ancak,
ayrı gün ve öğünlerde tek tek yedirilmesi günlük yemek bedeli içerisinde yapılır.
(7) Zorunlu nedenlerle içme suyu gereksinimi
olduğunda, Kuvvet Komutanı, Jandarma
Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının onayı ile zorunluluğun
devamı süresince ve bedeli dikkate alınmadan, bir kişi için günlük
üç litreye kadar ambalajlanmış içme suyu verilir.
Yemek hizmetinin satın
alınması
MADDE 5- Tasarının 5 inci maddesi, Komisyonumuzca aynen kabul
edilmiştir.
Kazandan beslenen askeri
personele tayın bedeli verilmesi
MADDE 6- Tasarının 6 ncı maddesi, Komisyonumuzca aynen kabul
edilmiştir.
Kazandan beslenecekler
MADDE 7- Tasarının 7 nci maddesi, Komisyonumuzca aynen kabul
edilmiştir.
Güçlendirilmiş yemek
ile beslenecekler
MADDE 8- Tasarının 8 inci maddesi, Komisyonumuzca aynen kabul
edilmiştir.
Bazı birlik ve kurumlara
besleme desteği sağlanması
MADDE 9- Tasarının 9 uncu maddesi, Komisyonumuzca aynen kabul
edilmiştir.
Uygulama
MADDE 10- Tasarının 10 uncu maddesi, Komisyonumuzca aynen kabul
edilmiştir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yönetmelikler
MADDE 11- (1) Bu Kanunun uygulanmasına
ilişkin düzenlemeler; askerî öğrenci, erbaş ve erlerin dışında, kazandan
beslenen askerî personelin aylıklarından yapılacak kesintilere
yönelik uygulama yöntemi ve beslenme gereksinimleri sağlanamayan
askerî birlik personeline aylık beslenme bedellerinin peşin olarak
ödenmesi konusunda uygulamalara yönelik kurallar, Maliye Bakanlığı
ile Sayıştay Başkanlığının görüşü alınarak, Millî Savunma ve İçişleri
bakanlıkları tarafından birlikte hazırlanacak yönetmelik ile düzenlenir.
(2) Deney, binek, güvenlik, eğitim ve yardım gibi
amaçlarla Türk Silahlı Kuvvetlerinde bulunan her cins hayvanın yem gereksinimleri,
Maliye Bakanlığı ve konuyla ilgili kamu idarelerinin görüşleri
alınarak, Millî Savunma ve İçişleri bakanlıkları tarafından birlikte
hazırlanacak yönetmelik ile düzenlenir.
(3) Yemek hazırlama, pişirme ve sonrasında kullanılan
araç ve gereçlerin temizliği, erbaş, er ve askerî öğrencilerin kişisel
temizlikleri ile kullandıkları giyecek ve eşyalarının temizliği
için gereken temizlik maddelerinin cins, miktar ve uygulama yöntemleri
Millî Savunma, İçişleri ve Maliye bakanlıkları tarafından birlikte
hazırlanacak yönetmelik ile düzenlenir.
(4) Savaş şartlarında besleme desteği verebilmek
için, birliğin sefer kadrosuna bağlı olarak bulundurulacak depolamaya
elverişli gıda maddelerinin; cinsi, niteliği, bir kişi için günlük
miktarı, kaç günlük olacağı, hangi birliklerde depolanacağı ve tüketim
koşulları ile yine olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere en az
iki günlük öğünlere göre düzenlenmiş dayanıklı hazır gıdaların;
hangi birliklerde ve askerî araçlarda bulundurulacağı ile cins, nitelik,
miktar ve tüketim koşulları, Millî Savunma ve İçişleri bakanlıkları
tarafından birlikte hazırlanacak yönetmelik ile düzenlenir.
(5) Satın alınacak yemek hizmeti uygulamalarına
yönelik kurallar Maliye Bakanlığı, Sayıştay ve Kamu İhale Kurumunun
görüşleri alınarak Millî Savunma ve İçişleri Bakanlığı tarafından
birlikte hazırlanacak yönetmelik ile düzenlenir.
Yürürlükten kaldırılan
mevzuat ve atıflar
MADDE 12- (1) 12/9/1330 tarihli
Askeri Tayinat ve Yem Kanunu Muvakkati,
(2) 22/4/1925 tarihli ve 657 sayılı Harita Genel
Komutanlığı Kanununun ek 1 inci maddesi,
(3) 23/5/1928 tarihli ve 1325 sayılı 12 Eylül 1330
Tarihli Askeri Tayinat ve Yem Kanunu Muvakkatine Müzeyyel Kanun,
(4) 23/3/1931 tarihli ve 1776 sayılı Kuvvetli Tayın
Kanunu,
(5) 21/7/1931 tarihli ve 1861 sayılı Jandarma Eratı
Kanununun 14 üncü maddesi,
(6) 14/5/1932 tarihli ve 1960 sayılı 14 Eylül 1330
tarihli Tayınat ve Yem Kanununa Müzeyyel (Demirbaş Erzak ve Yem) Kanunu,
(7) 27/11/1935 tarihli ve 2852 sayılı Deniz Mensuplarına
Mahsus Yemek Bedeli Hakkında Kanun,
(8) 10/6/1938 tarihli ve 3433 sayılı Askeri Hastabakıcı
Hemşireler Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci cümlesi,
(9) 19/7/1943 tarihli ve 4480 sayılı Denizaltı Gemileriyle
Avcıbotlarında Bulunanlara Verilecek Hazır Gıda Hakkında Kanun,
(10) 14/6/1944 tarihli ve 4590 sayılı Ordu Uçaklarında
Bulundurulacak Demirbaş Yiyecek Hakkında Kanun,
(11) 9/7/1956 tarih ve 6779 sayılı 14 Eylül 1330 tarihli
Tayınat ve Yem Kanununa Ek Kanun,
(12) 8/8/1977 tarihli ve 2092 sayılı Türk Silahlı
Kuvvetleri Özel Beslenme Kanunu,
(13) 22/6/1978 tarihli ve 2155 sayılı Bazı Kamu Personeline
Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin ikinci
fıkrası ile, 2 nci maddesinin birinci fıkrası,
(14) 25/9/1981 tarihli ve 2528 sayılı Er Kazanından
İaşe Edileceklere İlişkin Kanun,
(15) 11/1/1983 tarihli ve 2780 sayılı Hava Harp Okuluna
Girmeye İstekli Aday Öğrenciler ile Uçuş ve Paraşüt Eğitimine Tabi
Tutulacak Harp Okulu Öğrencileri Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin
üçüncü fıkrasının son cümlesindeki “,Hava Harp Okulu öğrencileri
istihkakı üzerinden” ibaresi,
(16) 10/3/1983 tarihli ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilat,
Görev ve Yetkileri Kanununun 23 üncü maddesi,
(17) 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayılı Olağanüstü
Hal Kanununun ek 2 nci ve ek 3 üncü maddeleri,
(18) 31/5/1989 tarihli ve 3566 sayılı Kazandan İaşe
Edilemeyen Erbaş ve Erler ile Askeri Okul Öğrencilerine Tayın Bedeli
Verilmesi Hakkında Kanun,
yürürlükten kaldırılmıştır.
(19) Mevzuatta, 12/9/1330 tarihli Askeri Tayinat
ve Yem Kanunu Muvakkati ve eklerine yapılan atıflar bu Kanuna yapılmış
sayılır.
GEÇİCİ MADDE 1- Bu Kanunda öngörülen
yönetmelikler, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay
içinde yürürlüğe konulur. Bu süre içinde mevcut düzenlemelerin bu
Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.
Yürürlük
MADDE 13- Tasarının 13 üncü maddesi, Komisyonumuzca aynen kabul
edilmiştir.
Yürütme
MADDE 14- Tasarının 14 üncü maddesi, Komisyonumuzca aynen kabul
edilmiştir.
|
|
Recep Tayyip Erdoğan |
|
|
|
|
Başbakan |
|
|
|
|
Dışişleri
Bak. ve Başb. Yrd. V. |
Devlet
Bak. ve Başb. Yrd. |
Devlet
Bak. ve Başb. Yrd. |
|
|
B. Atalay |
A. Şener |
M. A. Şahin |
|
|
Devlet
Bakanı |
Devlet
Bakanı |
Devlet
Bakanı |
|
|
B. Atalay |
A. Babacan |
M. Aydın |
|
|
Devlet
Bakanı |
Devlet
Bakanı |
Adalet
Bakanı |
|
|
N. Çubukçu |
K. Tüzmen |
C. Çiçek |
|
|
Millî
Savunma Bakanı |
İçişleri
Bakanı |
Maliye
Bakanı |
|
|
M. V. Gönül |
A. Aksu |
K. Unakıtan |
|
|
Millî Eğitim Bakanı |
Bayındırlık ve İskân Bakanı |
Sağlık Bakanı |
|
|
H. Çelik |
F. N. Özak |
R. Akdağ |
|
|
Ulaştırma Bakanı |
Tarım ve Köyişleri Bakanı |
Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı V. |
|
|
B. Yıldırım |
M. M. Eker |
M. V. Gönül |
|
|
Sanayi ve Ticaret Bakanı |
En. ve Tab. Kay. Bakanı |
Kültür ve Turizm Bakanı V. |
|
|
A. Coşkun |
M. H. Güler |
H. Çelik |
|
|
|
Çevre
ve Orman Bakanı |
|
|
|
|
O. Pepe |
|
HÜKÜMETİN
TEKLİF ETTİĞİ METNE EKLİ
|
GÜNLÜK
YEMEK BEDELİ ÖLÇÜT TABLOSU |
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||
|
|
Besin Grubu |
Besin Türü |
Miktarı g. |
Kalori |
Protein |
Yağ |
Karbonhidrat |
|
||||||||||
|
1 |
Et, yumurta ve baklagiller |
Et |
Sığır eti (kemikli) |
300 |
720 |
56,10 |
54,60 |
0,00 |
||||||||||
|
|
|
Yumurta |
Yumurta (adet) |
1 |
80 |
6,40 |
5,75 |
0,35 |
||||||||||
|
|
|
Kuru baklagiller |
Kuru baklagiller |
35 |
124 |
6,98 |
1,12 |
18,84 |
||||||||||
|
2 |
Süt ve süt ürünleri |
Süt |
Süt |
165 |
106 |
5,78 |
4,95 |
9,08 |
||||||||||
|
|
|
Süt ürünleri |
Yoğurt |
165 |
97 |
5,28 |
4,29 |
8,91 |
||||||||||
|
|
|
|
Beyaz peynir |
30 |
87 |
6,75 |
6,48 |
0,00 |
||||||||||
|
3 |
Meyve ve sebze |
Meyve |
Taze Meyve |
200 |
110 |
1,33 |
0,63 |
22,40 |
||||||||||
|
|
|
Sebze |
Yaş Sebze |
400 |
180 |
8,04 |
0,94 |
29,28 |
||||||||||
|
4 |
Ekmek
ve tahıllar |
Ekmek |
Ekmek |
600 |
1482 |
75,00 |
7,50 |
418,80 |
||||||||||
|
|
|
Tahıl |
Bulgur |
30 |
105 |
32,70 |
0,45 |
22,65 |
||||||||||
|
|
|
|
Pirinç |
30 |
108 |
2,01 |
0,21 |
23,67 |
||||||||||
|
|
|
|
Makarna |
30 |
110 |
3,30 |
0,33 |
22,89 |
||||||||||
|
5 |
Yağlar
ve tatlılar |
Yağ |
Ayçiçeği
yağı |
25 |
225 |
0,00 |
25,00 |
0,00 |
||||||||||
|
|
|
|
Zeytinyağı |
10 |
90 |
0,00 |
8,10 |
0,00 |
||||||||||
|
|
|
|
Tereyağı |
20 |
150 |
0,00 |
0,02 |
14,12 |
||||||||||
|
|
|
Tatlı |
Toz
şeker |
35 |
133 |
0,00 |
0,00 |
34,83 |
||||||||||
|
|
|
|
Bal |
25 |
79 |
0,08 |
0,00 |
19,60 |
||||||||||
|
|
|
Enerji ve Besin öğeleri |
|
|
3986 |
209,75 |
120,37 |
645,42 |
||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||
|
MİLLÎ SAVUNMA KOMİSYONUNUN KABUL ETTİĞİ METNE EKLİ |
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||
|
GÜNLÜK YEMEK BEDELİ ÖLÇÜT TABLOSU |
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||
|
|
Besin Grubu |
Besin Türü |
Miktarı g. |
Kalori |
Protein |
Yağ |
Karbonhidrat |
|
||||||||||
|
1 |
Et, yumurta ve baklagiller |
Et |
Sığır eti (kemikli) |
300 |
720 |
56,10 |
54,60 |
0,00 |
||||||||||
|
|
|
Yumurta |
Yumurta (adet) |
1 |
80 |
6,40 |
5,75 |
0,35 |
||||||||||
|
|
|
Kuru baklagiller |
Kuru baklagiller |
35 |
124 |
6,98 |
1,12 |
18,84 |
||||||||||
|
2 |
Süt ve süt ürünleri |
Süt |
Süt |
165 |
106 |
5,78 |
4,95 |
9,08 |
||||||||||
|
|
|
Süt ürünleri |
Yoğurt |
165 |
97 |
5,28 |
4,29 |
8,91 |
||||||||||
|
|
|
|
Beyaz peynir |
30 |
87 |
6,75 |
6,48 |
0,00 |
||||||||||
|
3 |
Meyve ve sebze |
Meyve |
Taze Meyve |
200 |
110 |
1,33 |
0,63 |
22,40 |
||||||||||
|
|
|
Sebze |
Yaş Sebze |
400 |
180 |
8,04 |
0,94 |
29,28 |
||||||||||
|
4 |
Ekmek
ve tahıllar |
Ekmek |
Ekmek |
600 |
1482 |
75,00 |
7,50 |
418,80 |
||||||||||
|
|
|
Tahıl |
Bulgur |
30 |
105 |
32,70 |
0,45 |
22,65 |
||||||||||
|
|
|
|
Pirinç |
30 |
108 |
2,01 |
0,21 |
23,67 |
||||||||||
|
|
|
|
Makarna |
30 |
110 |
3,30 |
0,33 |
22,89 |
|
||||||||
|
5 |
Yağlar
ve tatlılar |
Yağ |
Ayçiçeği
yağı |
25 |
225 |
0,00 |
25,00 |
0,00 |
|
||||||||
|
|
|
|
Zeytinyağı |
10 |
90 |
0,00 |
8,10 |
0,00 |
|
||||||||
|
|
|
|
Tereyağı |
20 |
150 |
0,00 |
0,02 |
14,12 |
|
||||||||
|
|
|
Tatlı |
Toz
şeker |
35 |
133 |
0,00 |
0,00 |
34,83 |
|
||||||||
|
|
|
|
Bal |
25 |
79 |
0,08 |
0,00 |
19,60 |
|
||||||||
|
|
|
Enerji
ve Besin öğeleri |
|
|
3986 |
209,75 |
120,37 |
645,42 |
|
||||||||