TÜRK SİLÂHLI
KUVVETLERİ HASTA BESLEME KANUNU
Kanun No. 5715 |
|
Kabul Tarihi: 21/11/2007 |
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; Türk
Silâhlı Kuvvetlerine ait yataklı tedavi yerlerinde, tedavileri yapılan
tüm hasta ve yaralıların beslenme gereksinimlerinin karşılanması ile ilgili
usûl ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Kanun, Türk Silâhlı
Kuvvetlerine ait yataklı tedavi yerlerinde;
a) Tedavileri yatılı olarak
yapılan hasta ve yaralılar ile anne sütü ile beslenmesi gereken bebeklerin
annelerinin,
b) Taburcu edilen veya muayene
edilerek raporlarında belirtilen süre içinde istirahat ve tedavilerine
birlik ve kurumlarında devam edilecek olan askerî öğrenci, erbaş ve erlerin,
doktorun gerekli görmesi
durumunda tedavilerine katkı sağlayacak beslenme gereksinimlerinin
karşılanmasını kapsar.
Tanımlar
MADDE 3- (1) Bu Kanunda geçen;
a) Normal yemek: Hastanın günlük
kalori ve besin ögeleri gereksinimini karşılamak
amacı ile üç öğün olarak verilen yiyecek ve içecekleri,
b) Diyet yemeği: Hastanın tıbbî
zorunluluktan veya tedavisi gereği besin ögelerinden
bir veya birkaçının miktarındaki azaltma ve çoğaltmaları öngören ve bunlara
bağlı olarak besin maddelerinin çeşitleri, miktarı, hazırlanışları ile öğün
sayısı ve zamanının normal yemekten farklı olduğu yiyecek ve içecekleri,
c) Ara öğün: Beslenmeleri
normal yemek olarak yapılan hastalara günlük sıvı gereksinimlerinin, vitamin
ve posa ihtiyaçlarının bir bölümünü karşılamak ve moral vermek için öğün
aralarında verilecek sıcak veya soğuk içecekler ile her türlü meyve ve yiyeceği,
ç) Yataklı tedavi yerleri:
Türk Silâhlı Kuvvetlerinin sağlık hizmetlerini yürüten kurum veya kuruluşlardan,
hasta veya yaralıların yatırılarak tedavisini sağlayacak nitelikte
olan kıta tabiplikleri, revirler, dispanserler, seyyar, çevre, merkez ve özel
dal hastaneleri ile ilmî ve tıbbî merkezleri,
ifade eder.
Görev, yetki ve sorumluluklar
MADDE 4- (1) Hastanın, kontrolü ve
biyokimyasal bulguları doğrultusunda, normal veya diyet yemeği verilerek
beslenmesine doktoru, tedaviye uygun besin maddelerinin seçimi, çeşitleri
ve miktarı, hazırlama şekilleri ile öğün sayılarına doktorunun görüşünü de
alarak diyetisyen karar verir.
(2) Doktorun onayı ile tıbben beslenecek durumda
olmayan veya tedavisi gereği beslenmemesi gereken hastalara besin
maddeleri verilmez.
(3) Normal hasta yemek listesi,
günlük istihkak tutarı içinde kalmak koşuluyla, yeterli ve dengeli beslenmeyi
sağlayacak her türlü besin maddeleri, depo veya bütçe imkânları göz önüne
alınarak diyetisyen tarafından belirlenir.
(4) Diyet yemeği alacak
hastalara, diyetisyenin uygun göreceği miktar ve sıklıkta, depo veya bütçe
imkânları doğrultusunda her türlü yiyecek maddesi, sınırlamaya tâbi olmadan
gruplandırılarak ve normal yemek listelerinden de azamî ölçüde yararlanılarak
verilir.
(5) Yatarak tedavileri
tamamlandıktan sonra nekahet dönemlerini veya muayene edildikten
sonraki ilaçlı tedavilerini birlik veya kurumlarında geçirerek askerî
öğrenci, erbaş ve erlerin beslenmelerinin nasıl olacağı ve süresi,
doktor tarafından taburcu belgesi veya raporda belirtilir. Bu tür hastaların
beslenmeleri, hastanın birlik veya kurumuna ait imkânlar da göz önüne alınarak
diyetisyen tarafından belirlenecek kriterlere göre yapılır. Ayrıca
askerî öğrenci, er ve erbaşlardan taburcu olanlara, gerekli görüldüğünde,
birliğine veya varacağı yere bağlı olarak uygun cins ve miktarda kumanya
verilir.
Beslenme yöntemi
MADDE 5- (1) Hasta beslenmesinde
normal yemek ve diyet yemeği olmak üzere iki yöntem uygulanır.
(2) Normal yemek verilerek
tedavisi sürdürülen hastalara ayrıca öğün aralarında yiyecek, içecek
ve taze meyve verilir. Normal yemeğin günlük istihkak miktarını oluşturan
besin maddeleri; et, yumurta, kuru baklagiller; süt ve süt ürünleri; taze
sebze ve meyveler; ekmek ve tahıllardan oluşan gruplar ile yağ, şeker, tatlılar,
çeşni vericiler ve çaylardan seçilir.
(3) Normal hasta yemek listesinde,
günlük istihkak tutarının altında kalan parasal değerler gösterilir ve söz
konusu bakiyeler gerektiğinde yıl sonunda aşım yaratmayacak şekilde
diğer günlerdeki yemek listelerinin oluşturulmasında kullanılabilir.
(4) İçme suyunun uygun bulunmadığı
bölgelerdeki hastanelerde, yemek pişirme ve hastaların içme suyu gereksinimi
uygun yöntemlerle karşılanır.
(5) Beslenme hizmetinin, bu
amaçla personel istihdam edilmemesi ve ödeneğin olması kaydıyla ihale yoluyla
temin edilmesi halinde; yönetmelikte belirtilen normal yemek istihkak
tutarına pişirme, temizlik ve dağıtım giderleri gibi satın alınacak hizmetin
kapsamına bağlı olarak diğer girdilerin bedelleri de eklenir. Bu girdilerin
neler olduğu ve ne şekilde hesaplanacağına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle
belirlenir.
Yönetmelik
MADDE 6- (1) Bu Kanunun uygulanmasına
ilişkin esaslar, normal yemeğin günlük istihkak tutarının belirlenmesinde
parametre olarak kullanılacak olan besin maddelerinin cins ve miktarı,
beslenme hizmetinin kurumun dışında yapılması veya yüklenici firmalar
yahut idare tarafından verilecek yemek hizmetlerine yönelik ilkeler,
Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
ile Sayıştayın da görüşü alınarak Milli Savunma ve
İçişleri bakanlıklarınca, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren
altı ay içinde çıkartılacak bir yönetmelikle düzenlenir.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 7- (1) 19/5/1927 tarihli ve
1034 sayılı Askerî Nekahethane ve Sanatoryumlarda
Bulunan ve Sevkedilenlere ve Harb
Yaralılarının ve Tebdilhavalıların Sureti İaşelerine
Dair Kanun ile 15/12/1934 tarihli ve 2615 sayılı Askerî Hastahaneler
ile Hastahane Gibi Kullanılacak Revirlerde Hastaların
Beslenme ve Bakımları Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 8- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde
yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 9- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu
yürütür.