Uyarı: Görüntülemekte olduğunuz Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiği halidir. Varsa daha sonra yapılan değişiklikleri içermemektedir.


 

 

TÜRK SİLÂHLI KUVVETLERİ HASTA BESLEME KA­NU­NU

 

Kanun No. 5715

 

Kabul Tarihi: 21/11/2007      

 

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Ka­nu­nun amacı; Türk Silâhlı Kuvvetle­ri­ne ait ya­taklı te­da­vi yerle­rinde, te­da­vi­le­ri yapılan tüm hasta ve ya­ralıların beslenme ge­reksi­nimle­ri­nin karşılanması ile ilgi­li usûl ve esasları be­lirle­mektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Ka­nun, Türk Silâhlı Kuvvetle­ri­ne ait ya­taklı te­da­vi yerle­rinde;

a) Te­da­vi­le­ri yatılı ola­rak yapılan hasta ve ya­ralılar ile anne sü­tü ile beslenme­si ge­re­ken be­bekle­rin anne­le­ri­nin,

b) Ta­burcu edi­len ve­ya mu­a­ye­ne edi­le­rek ra­porlarında be­lirti­len sü­re içinde isti­ra­hat ve te­da­vi­le­ri­ne birlik ve ku­rumlarında de­vam edi­le­cek olan askerî öğrenci, erbaş ve erle­rin,

dokto­run ge­rekli görme­si du­ru­munda te­da­vi­le­ri­ne katkı sağla­ya­cak beslenme ge­reksi­nimle­ri­nin karşılanmasını kapsar.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Ka­nunda ge­çen;

a) Normal ye­mek: Hastanın günlük ka­lo­ri ve be­sin öge­le­ri ge­reksi­ni­mi­ni karşıla­mak amacı ile üç öğün ola­rak ve­ri­len yi­ye­cek ve içe­cekle­ri,

b) Di­yet ye­meği: Hastanın tıbbî zo­runlu­luktan ve­ya te­da­vi­si ge­reği be­sin öge­le­rinden bir ve­ya birkaçının miktarında­ki azaltma ve çoğaltma­ları öngö­ren ve bunla­ra bağlı ola­rak be­sin madde­le­ri­nin çeşitle­ri, miktarı, hazırlanışları ile öğün sayısı ve za­manının normal ye­mekten farklı olduğu yi­ye­cek ve içe­cekle­ri,

c) Ara öğün: Beslenme­le­ri normal ye­mek ola­rak yapılan hasta­la­ra günlük sıvı ge­reksi­nimle­ri­nin, vi­ta­min ve po­sa ihti­yaçlarının bir bö­lü­mü­nü karşıla­mak ve mo­ral vermek için öğün ara­larında ve­ri­le­cek sıcak ve­ya soğuk içe­cekler ile her türlü meyve ve yi­ye­ceği,

ç) Ya­taklı te­da­vi yerle­ri: Türk Silâhlı Kuvvetle­ri­nin sağlık hizmetle­ri­ni yü­rü­ten ku­rum ve­ya ku­ru­luşlardan, hasta ve­ya ya­ralıların yatırıla­rak te­da­vi­si­ni sağla­ya­cak ni­te­likte olan kıta ta­biplikle­ri, re­virler, dispanserler, seyyar, çevre, merkez ve özel dal hasta­ne­le­ri ile ilmî ve tıbbî merkezle­ri,

ifa­de eder.

Gö­rev, yetki ve so­rumlu­luklar

MADDE 4- (1) Hastanın, kontro­lü ve bi­yo­kimya­sal bulgu­ları doğrultu­sunda, normal ve­ya di­yet ye­meği ve­ri­le­rek beslenme­si­ne dokto­ru, te­da­vi­ye uygun be­sin madde­le­ri­nin se­çi­mi, çeşitle­ri ve miktarı, hazırla­ma şekille­ri ile öğün sayılarına dokto­ru­nun gö­rüşünü de ala­rak di­ye­tisyen ka­rar ve­rir.

 (2) Dokto­run onayı ile tıbben besle­ne­cek du­rumda olma­yan ve­ya te­da­vi­si ge­reği beslenme­me­si ge­re­ken hasta­la­ra be­sin madde­le­ri ve­rilmez.

(3) Normal hasta ye­mek liste­si, günlük istihkak tu­tarı içinde kalmak koşuluyla, ye­terli ve denge­li beslenme­yi sağla­ya­cak her türlü be­sin madde­le­ri, de­po ve­ya bütçe imkânları göz önü­ne alına­rak di­ye­tisyen ta­rafından be­lirle­nir.

(4) Di­yet ye­meği ala­cak hasta­la­ra, di­ye­tisye­nin uygun gö­re­ceği miktar ve sıklıkta, de­po ve­ya bütçe imkânları doğrultu­sunda her türlü yi­ye­cek madde­si, sınırla­ma­ya tâbi olma­dan gruplandırıla­rak ve normal ye­mek liste­le­rinden de azamî ölçü­de ya­rarlanıla­rak ve­ri­lir.

(5) Ya­ta­rak te­da­vi­le­ri ta­mamlandıktan sonra ne­ka­het dö­nemle­ri­ni ve­ya mu­a­ye­ne edildikten sonra­ki ilaçlı te­da­vi­le­ri­ni birlik ve­ya ku­rumlarında ge­çi­re­rek askerî öğrenci, erbaş ve erle­rin beslenme­le­ri­nin nasıl ola­cağı ve sü­re­si, doktor ta­rafından ta­burcu belge­si ve­ya ra­porda be­lirti­lir. Bu tür hasta­ların beslenme­le­ri, hastanın birlik ve­ya ku­ru­mu­na ait imkânlar da göz önü­ne alına­rak di­ye­tisyen ta­rafından be­lirle­ne­cek kri­terle­re gö­re yapılır. Ayrıca askerî öğrenci, er ve erbaşlardan ta­burcu olanla­ra, ge­rekli gö­rüldüğünde, birliğine ve­ya va­ra­cağı ye­re bağlı ola­rak uygun cins ve miktarda ku­manya ve­ri­lir.

Beslenme yönte­mi

MADDE 5- (1) Hasta beslenme­sinde normal ye­mek ve di­yet ye­meği olmak üze­re iki yöntem uygu­lanır.

(2) Normal ye­mek ve­ri­le­rek te­da­vi­si sürdü­rü­len hasta­la­ra ayrıca öğün ara­larında yi­ye­cek, içe­cek ve ta­ze meyve ve­ri­lir. Normal ye­meğin günlük istihkak miktarını oluştu­ran be­sin madde­le­ri; et, yu­murta, ku­ru bakla­giller; süt ve süt ürünle­ri; ta­ze sebze ve meyve­ler; ekmek ve tahıllardan oluşan gruplar ile yağ, şeker, tatlılar, çeşni ve­ri­ci­ler ve çaylardan se­çi­lir.

(3) Normal hasta ye­mek liste­sinde, günlük istihkak tu­tarının altında ka­lan pa­ra­sal değerler göste­ri­lir ve söz ko­nu­su ba­ki­ye­ler ge­rektiğinde yıl so­nunda aşım ya­ratma­ya­cak şekilde diğer günlerde­ki ye­mek liste­le­ri­nin oluştu­rulmasında kullanıla­bi­lir.

(4) İçme su­yu­nun uygun bu­lunmadığı bölge­lerde­ki hasta­ne­lerde, ye­mek pişirme ve hasta­ların içme su­yu ge­reksi­ni­mi uygun yöntemlerle karşılanır.

(5) Beslenme hizme­ti­nin, bu amaçla perso­nel istihdam edilme­me­si ve öde­neğin olması kaydıyla iha­le yo­luyla te­min edilme­si ha­linde; yö­netme­likte be­lirti­len normal ye­mek istihkak tu­tarına pişirme, te­mizlik ve dağıtım gi­derle­ri gi­bi satın alına­cak hizme­tin kapsamına bağlı ola­rak diğer girdi­le­rin be­delle­ri de ekle­nir. Bu girdi­le­rin ne­ler olduğu ve ne şekilde he­sapla­na­cağına ilişkin usûl ve esaslar yö­netme­likle be­lirle­nir.

Yö­netme­lik

MADDE 6- (1) Bu Ka­nu­nun uygu­lanmasına ilişkin esaslar, normal ye­meğin günlük istihkak tu­tarının be­lirlenme­sinde pa­ra­metre ola­rak kullanıla­cak olan be­sin madde­le­ri­nin cins ve miktarı, beslenme hizme­ti­nin ku­ru­mun dışında yapılması ve­ya yükle­ni­ci firma­lar ya­hut ida­re ta­rafından ve­ri­le­cek ye­mek hizmetle­ri­ne yö­ne­lik ilke­ler, Sağlık Ba­kanlığı, Tarım ve Kö­yişle­ri Ba­kanlığı ile Sayıştayın da gö­rüşü alına­rak Milli Sa­vunma ve İçişle­ri ba­kanlıklarınca, bu Ka­nu­nun yü­rürlüğe girdiği ta­rihten iti­ba­ren altı ay içinde çıkartıla­cak bir yö­netme­likle dü­zenle­nir.

Yü­rürlükten kaldırılan mevzu­at

MADDE 7- (1) 19/5/1927 ta­rihli ve 1034 sayılı Askerî Ne­ka­hetha­ne ve Sa­na­toryumlarda Bu­lu­nan ve Sevke­di­lenle­re ve Harb Ya­ralılarının ve Tebdilha­valıların Su­re­ti İaşele­ri­ne Da­ir Ka­nun ile 15/12/1934 ta­rihli ve 2615 sayılı Askerî Hasta­ha­ne­ler ile Hasta­ha­ne Gi­bi Kullanıla­cak Re­virlerde Hasta­ların Beslenme ve Bakımları Hakkında Ka­nun yü­rürlükten kaldırılmıştır.

Yü­rürlük

MADDE 8- (1) Bu Ka­nun yayımı ta­ri­hinde yü­rürlüğe gi­rer.

Yü­rütme

MADDE 9-  (1) Bu Ka­nun hü­kümle­ri­ni Ba­kanlar Ku­ru­lu yü­rü­tür.